Двама пловдивски ученици спечелиха стипендии за космическия лагер в Измир, Турция

Двама пловдивски ученици спечелиха стипендии за космическия лагер в Измир, Турция

BOBSTH 18:36:01 19-06-2017
GI1835BO.027
Пловдив - космически лагер - участници

Двама пловдивски ученици спечелиха
стипендии за космическия лагер в
Измир, Турция


Пловдив, 19 юни /Дима Шопова, БТА/
Община Пловдив и Центърът за творческо обучение обявиха победителите от извънредния конкурс за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey в Измир, Турция. Това съобщиха от общината. Това са 12-годишният Димитър Димитров, ученик в OУ "Димитър Талев" и Жана Дамянова, на 14 години, от Математическата гимназия. Те печелят по една пълна стипендия "Пловдив" за една седмица престой в лагера през август тази година.
Конкурсът се е провел извън редовната годишна програма за набиране на участници за лагера, в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието и иновациите в училище. В него са участвали 30 ученика от 9 пловдивски учебни заведения.
Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA. Лятната му програма развива познанията на децата в редица науки, сред които астрономия, физика, математика, технологии, биология. Участниците ще преминат през реална подготовка за мисия в космоса, като част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, престой в безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти, както и отглеждане на растения в безпочвена среда.
/ГИ/