В Котел се подготвя второто издание на фестивала "Живият огън на традициите"

В Котел се подготвя второто издание на фестивала "Живият огън на традициите"

BOBSTH 17:53:31 19-06-2017
GI1752BO.019
Котел - фестивал - подготовка

В Котел се подготвя второто издание
на фестивала "Живият огън на
традициите"


Котел, 19 юни /Велина Василева, БТА/
В Котел се подготвя второто издание на фестивала "Живият огън на традициите", който ще се състои от 23 до 25 юни, съобщи за БТА кметът на града Коста Каранашев.
В парка "Изворите" край града се изграждат четири импровизирани села, които ще представят бита на четири етноса, които съжителстват в Котленско - български, турски, ромски и каракачански. Хората в различните села ще бъдат в национални носии, ще покажат традиционни ястия, които гостите ще могат да опитат. Ще има демонстрация на обичаите, музиката и танците на различните етноси.
През тази година фестивалът е под надслов "Символ и ритуал". Откриването ще бъде с концерт на НУФИ "Филип Кутев" - Котел, Теодосий Спасов и Галина Дурмушлийска. Символично ще бъде запален "Живият огън на традициите". Гостите ще могат да разгледат арт инсталациите "Пътят на килима" и "Еньовче".
Вторият ден ще започне с ритуала "Еньова буля". Освен ритуали, свързани с Еньовден, ще има нестинарски и русалийски игри. Занаятите на България ще бъдат представени с демонстрации, работилници на майстори от килимарските школи в Чипровци и Котел. Фестивалната програма включва още представяне на традиционни за региона гозби, чевермета и кукуреци.
И тази година ще бъде показана експозиция на стари котленски килими, както и килими от близо десет държави.
/ГИ/