Българско-руска научна дискусия за Плевенската епопея ще се състои на 27 юни

Българско-руска научна дискусия за Плевенската епопея ще се състои на 27 юни

BOBSTH 13:34:01 19-06-2017
NZ1333BO.004
Плевен - научна сесия - предстоящо

Българско-руска научна дискусия за Плевенската епопея ще се състои на 27 юни


Плевен, 19 юни /Малин Решовски, БТА/
По повод на 140 години от Плевенската епопея на 27 юни в Регионалния исторически музей в Плевен ще се състои българско-руска научна дискусия за мястото и значението на битката за Плевен в Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Това съобщи днес в пресклуба на БТА Румен Петков - член на Инициативния комитет за честването на Плевенската епопея.
По думите му това е първата значима проява, която е подготвена по повод на годишнината. Петков уточни, че доклади ще изнесат проф. Андрей Пантев, академик Константин Косев, княз Александър Трубецкой - председател на Сдружението "Памет за императорската гвардия", Пьотр Мултатули - доктор на историческите науки, Дмитрий Володихин - професор в Московския държавен университет. С приветствия ще участват Георги Първанов /президент на България в периода 2002-2012 г./ и кметът на Плевен Георг Спартански.
Тема на конференцията ще бъдат трите щурма за Плевен и решаващата роля на Плевенската епопея за победоносния изход на Руско-турската освободителна война от 1877-78 година.
Гостите за конференцията ще пристигнат на 26 юни в Плевен и ще имат срещи с плевенския кмет и с областния управител. След това ще поднесат цветя пред Мавзолея, пред паметниците на генералите Тотлебен и Скобелев. В програмата им е предвидено посещение на Плевенската панорама, на "Лавров парк-музей" и на Тотлебеновия вал в парка "Кайлъка".
Румен Петков заяви, че е убеден, че "ако искаме да имаме усещане за перспектива, не можем да се делим от усещането си за историзъм". В научната среща ще участват музейни работници, историци, общественици.
/НЗ/