Чрез пленер ще бъде избран проект за паметник на Васил Левски в Русе

Чрез пленер ще бъде избран проект за паметник на Васил Левски в Русе

BOBSTH 13:32:01 19-06-2017
IS1331BO.023
Русе - национален пленер

Чрез пленер ще бъде избран проект за паметник на Васил Левски в Русе


Русе, 19 юни /Мартин Пенев, БТА/
Чрез национален пленер ще бъде избран проект на паметник на Васил Левски в Русе. Това съобщиха от Инициативния комитет, създаден специално за случая през септември миналата година.
Желаещите да участват в пленера трябва да заявят това от 1 до 31 юли, а крайният срок за предаване на идейните проекти е 29 септември тази година.
Архитект Орлин Неделчев обясни, че след това разработките ще бъдат подредени в изложба, като русенската общественост също ще има възможност да ги оцени.
Победителят ще бъде излъчен от комисия, съставена от архитекти, художници, представители на общината и на Инициативния комитет. Наградата за първото място е 10 000 лева, за второ - 3000 лева, а за трето - 2000 лева.
За изграждането на паметника на Васил Левски, който ще бъде разположен в Парка на възрожденците, както и за облагородяването на района около него ще са нужни около 150 000 лева. Средствата ще бъдат събрани от дарения. Благотворителните кампании ще бъдат обявени, след като бъде избран идейният проект за паметник.
От Инициативния комитет обясниха, че срокът за изграждане не трябва да бъде повече от година. Това означава, че през есента на 2018 г. в Русе трябва да има паметник на Васил Левски.

/ИС/