Древни икони от Несебър ще бъдат представени в Третяковската галерия в Москва

Древни икони от Несебър ще бъдат представени в Третяковската галерия в Москва

BOBSTH 11:53:02 08-06-2017
NZ1152BO.010
община Несебър - Третяковска галерия - изложба

Древни икони от Несебър ще бъдат представени в Третяковската галерия в Москва


София, 8 юни /Валерия Димитрова, БТА/
Ценни експонати от Несебър ще бъдат представени в престижна изложба в Третяковската галерия в Москва, съобщиха от общината.
Изложбата се организира със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев.
По този повод кметът на Несебър Николай Димитров и директорът на музея "Старинен Несебър" Петя Кияшкина са разговаряли в стария град с водещите експерти на галерията Наташа Шередега и Елена Саенкова.
Изложбата се планира да бъде подредена през 2018 година, а в нея Несебър ще участва със свои древни и ценни икони. Предстои да се уточнява обаче кои точно ще бъдат те, как ще се транспортират, съхраняват и изложат пред публика, както и други подробности.
В разговора Наташа Шередега е подчертала, че с Третяковската галерия работят всички световни музеи и е информирала за предходни изложби на популярни музеи, които са им гостували. Според домакините участието в изложба в световноизвестна културна институция като Третяковската галерия, е една добра реклама за българския град, който е в списъка на ЮНЕСКО.
Гостите са разгледали Иконната зала в Археологическия музей, където се съхраняват впечатляващи икони на няколко века. Според руските експерти, цитирани в съобщението, пред тях стои доста трудната задача за избор на експонати за изложбата, защото артефактите, които ще бъдат подредени пред публика, не трябва да са повече от 30-ина, а желанието им е да се покажат много повече.
/НЗ/