"Сцена на кръстопът" в Пловдив започва с две премиери на Пловдивския драматичен театър

"Сцена на кръстопът" в Пловдив започва с две премиери на Пловдивския драматичен театър

BOBSTH 11:42:02 08-06-2017
IS1141BO.004
Пловдив - театър - фестивал

"Сцена на кръстопът" в Пловдив започва с две премиери на Пловдивския драматичен театър


Пловдив, 8 юни /Дима Шопова, БТА/
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът"-Пловдив тази година ще започне с две премиери на Пловдивския драматичен театър "Н.О.Масалитинов". Форумът ще бъде открит на 10 септември с постановката "Вишнево сладко. По руска рецепта" в голямата зала, а на следващия ден, в Камерната зала, ще се играе спектакълът "Момчето от последния чин". Това съобщиха от пресцентъра на фестивала.
В продължение на две седмици на пловдивчани ще гостуват най-добрите заглавия от цяла България, сред които са "Последното изкушение" на НТ "Иван Вазов" и "Мнимия болен" на Академичната трупа. Плевенският театър ще участва с номинирания за две награди Икар - "Цимбелин", а "Българска армия" ще представи "Саломе", където режисьорът Диана Добрева излиза на сцената и като актриса. В програмата е включен и най-добрият спектакъл на тазгодишните Аскеери - "Еквус" на Младежкия театър. Със спектакъла "Разговори с мама" на Театър 199 на пловдивска сцена ще присъства и Меглена Каралабмова, спечелила с тази роля Аскеер.
Ще гостуват Театър "София", Столичният куклен театър, трупите на Хасковския и Сатиричния театри. Ивайло Христов ще присъства с "Комедия от грешки", постановка на студентите му от НАТФИЗ.
"Сцена на кръстопът" ще посрещне и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция. Фестивалните заглавия са 19, но екипът на форума подготвя и множество съпътстващи събития, които ще превърнат Пловдив в есенна театрална столица. Партньори са домакините от Драматичен театър-Пловдив, община Пловдив и Министерство на културата.

/ИС/