Хористи от европейски страни ще запеят "Хубава си, моя горо" на фестивал в Балчик

Хористи от европейски страни ще запеят "Хубава си, моя горо" на фестивал в Балчик

BOBSTH 12:22:01 05-06-2017
PP1221BO.008
Балчик - хоров фестивал - "Хубава си, моя горо"

Хористи от европейски страни ще запеят
"Хубава си, моя горо"
на фестивал в Балчик


Добрич, 5 юни /Юлияна Христова, БТА/
Хористи от 10 европейски страни ще запеят заедно "Хубава си, моя горо" на международния фестивал "Черноморски звуци" в Балчик, съобщиха организаторите на форума, сред които са общината и сдружението "Музикален свят - Балчик". В творческите ателиета на хоровия фестивал, който ще се състои от 7 до 11 юни, певците ще разучават и "Залибих си едно либе","Нидельо" и други образци на българския фолклор. Специално написаната за седмото издание на форума творба "Sing a song" по музика и текст на Амброж Чопи от Словения, също ще прозвучи в изпълнението на всички хористи на фестивалната сцена.
За музикалното събитие в Балчик пристигат женският хор "Перуника" от Стокхолм, Швеция, смесеният хор при консерваторията в Солун, Гърция, женският хор "Жар-Сокол" от Москва, Русия, женският и мъжкият хор при Естонската академия на науките, хорови формации от Румъния, Македония, Чехия, Украйна, Литва, както и редица български състави.
Статуетката "Черноморски звуци" ще бъде връчена на хоровата формация - победител, на галаконцерта, който ще се състои на откритата сцена на площад "21 септември". Международният фестивал подкрепя инициативата "Пиано-24" на културни деятели за купуване на концертен роял за град Балчик.
/ПП/