Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" открива културната програма на летния туристически сезон в Балчик

Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" открива културната програма на летния туристически сезон в Балчик

BOBSTH 11:06:31 26-05-2017
GI1104BO.017
Балчик - фестивал - туристически сезон

Международният хоров фестивал "Черноморски звуци"
открива културната програма на летния туристически
сезон в Балчик


София, 26 май /Ирина Симеонова, БТА/
Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" открива културната програма на летния туристически сезон в Балчик. Това съобщиха организаторите сдружение "Музикален свят-Балчик" и смесен хор "Черноморски звуци".
За седма поредна година международният фестивал открива летния туристически сезон в Балчик в първата седмица на месец юни. Фестивалът ще се състои от 7 до 11 юни. Тазгодишното издание е под патронажа на Министерство на културата и кмета на Балчик - Николай Ангелов и се финансира от Общината.
Един от най-известните словенски композитори и приятел на фестивала - Амброж Чопи посвещава химн на фестивала "Черноморски звуци" - песента "Sing a song", е посочил артистичният директор на фестивала Валентина Георгиева. Световната премиера ще бъде на 10 юни в изпълнение на повече от 600 певци.
За първи път организационният комитет ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории в размер на 2500 евро.
Във фестивала ще се включат 23 хорови състава от България, Швеция, Литва, Украйна, Чехия, Македония, Гърция, Румъния, за първи път ще има хорове от Естония и Русия. Ще бъдат организирани пет хорови работилници с композитора Георги Андреев, диригента Михаил Делчев и група "Спектрум". По време на фестивала ще има осем фестивални концерта на седем сцени, които ще са с вход свободен. Предвиден е самостоятелен концерт на женския хор "Перуника" от Стокхолм, под диригентството на Михаил Делчев.
Журито, което ще определи победителите в отделните категории е със състав Елиянка Михайлова, Георги Андреев, Ваня Монева, Михаил Делчев и Валентина Георгиева.

/ГИ/