В Пловдив бяха връчени традиционните награди "Пловдив"

В Пловдив бяха връчени традиционните награди "Пловдив"

BOBSTH 19:56:31 23-05-2017
NZ1955BO.025
Пловдив - Награди "Пловдив"- церемония

В Пловдив бяха връчени традиционните награди "Пловдив"


Пловдив, 23 май /Таня Благова, БТА/
На тържествена церемония в Градския дом на културата "Борис Христов" в Пловдив бяха връчени традиционните награди "Пловдив". За поредна година община Пловдив удостои творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през 2016 година.
Специализирани комисии определиха победителите в разделите "Художествена литература", "Художествен превод", "Журналистика", "Архитектура", "Музика", "Театър", "Изобразително изкуство", "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство", "Произведение на изкуството, предназначено за деца" и "Културно наследство и съхраняване на паметта".
Проектантите Стефан и Радка Стефанови получиха наградата в раздел "Архитектура" за "Търговски дом и археология".
С награда "Пловдив" в раздела "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство" бяха удостоени Виолин Палейков и Нончо Нончев за документалните филми: "OPERA OPEN", "Българска трилогия" и "Театър - Безкрая". За "Журналистика" призът бе присъден на Руслан Йорданов за публикацията "Разни разкази". В раздела "Изобразително изкуство" наградата бе присъдена за съвместна изложба акварел и скулптура на Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов. Награда "Пловдив" за музика спечели Евгения Ралчева за ролята на Сестра Анджелика в едноименната опера на Пучини, премиерна продукция на Държавна опера в Пловдив. В раздела "Театър" статуетката бе присъдена на Държавния куклен театър-Пловдив за спектакъла "Дама Пика". Александър Секулов спечели призът за "Литература" за "Море на живите", а за "Художествен превод" наградата бе присъдена на Анета Ташева за превода от френски на романа "Напълно побъркан" от Жил Льогардиние.
Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" бе отличен с престижната награда в раздела "Произведение на изкуството, предназначено за деца" за Празничният концерт по случай 40 години от основаването на хора.
Кметът Иван Тотев връчи наградата "Пловдив" в категорията "Културно наследство и съхраняване на паметта" на Елена Кривошиева за реставраторската работа по къщата "Клианти".

/НЗ/