23 хора от десет държави се включват във фестивала "Черноморски звуци" в Балчик

23 хора от десет държави се включват във фестивала "Черноморски звуци" в Балчик

BOBSTH 17:37:31 21-05-2017
NZ1736BO.013
Балчик - хоров фестивал

23 хора от десет държави
се включват във фестивала
"Черноморски звуци" в Балчик


Добрич, 21 май /Станислава Георгиева, БТА/
Седмият международен хоров фестивал "Черноморски звуци" ще се състои в Балчик от 7 до 11 юни, съобщиха организаторите от сдружението "Музикален свят-Балчик". Изпълнители от 23 хорови състави - представители на 10 европейски държави, ще си подадат ръка и ще музицират заедно в хоровите работилници. Разучените произведения ще бъдат представени във финалната вечер на фестивала.
Една от темите на хоровите работилници е "Съвременна българска хорова музика" с ръководител Георги Андреев. Ще се разучава песента "Хубава си, моя горо". Другата категория е "Български фолклор", а ръководител ще е Михаил Делчев. В работилницата за вокални ансамбли, ще се правят импровизации с групата "Спектрум" и ще се работи по песента "Високо" по музика на Румен Бояджиев и Константин Цеков. Произведение, което ще бъде разучавано от всички състави под ръководството на д-р Валентина Георгиева, е "Sing a song" по музика и текст на Амброж Чопи от Словения. Творбата е специално написана за седмото издание на фестивалa.
Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" ежегодно открива летния туристически сезон в първата седмица на юни. За шест издания форумът събра повече 4000 певци от 96 хорови състава от 19 държави от Европа и Азия.
Организатори на събитието са сдружението "Музикален свят-Балчик" и смесеният хор "Черноморски звуци", с партньорството на десетки културни организации, творчески съюзи и медии. Финансира се от Община Балчик и с под патронажа на кмета Николай Ангелов.
/НЗ/