Българският бизнес започва да търси съдействието на учените, смята акад. Ревалски

Българският бизнес започва да търси съдействието на учените, смята акад. Ревалски

BOBSTH 16:41:31 19-05-2017
GI1640BO.005
Варна - БАН - община

Българският бизнес започва да
търси съдействието на учените,
смята акад. Ревалски


Варна, 19 май /Мила Едрева, БТА/
Българският бизнес започва да търси все по-често съдействие от учените, каза днес във Варна председателят на БАН академик Юлиан Ревалски. Той уточни, че сътрудничество с институтите искат основно по-малки иновативни фирми в областта на химията, биологията, енергетиката, металознанието.
Един от основните проблеми пред БАН остава липсата на достатъчно млади хора, които искат да се занимават с наука, допълни Ревалски. По думите му в това отношение Академията е получила сериозна подкрепа благодарение на одобрената от правителството в края на миналата година нова програма за подпомагане на млади учени. Тя е на стойност 2 милиона лева и с продължителност година и половина, уточни Ревалски.
Във Варна днес председателят на БАН и кметът Иван Портних подписаха меморандум за сътрудничество, чиято цел е да се подобрят взаимоотношенията между институтите на Академията и местната власт.
Акад. Ревалски посочи, че от няколко години БАН реализира инициатива за изграждане на свои центрове в различни региони в страната, чиято цел е да осигуряват връзка между учените и общинските и областни администрации. Чрез този проект Академията показва, че е национална научна организация, а всеки регион може да разчита на експертна помощ при разрешаването на местни проблеми, посочи Ревалски.

/ГИ/