Състезатели от 20 държави ще участват в Маратона на приятелството в Плевен

Състезатели от 20 държави ще участват в Маратона на приятелството в Плевен

BOBSTH 15:02:01 16-05-2017
IS1501BO.024
Плевен - маратон - предстоящо

Състезатели от 20 държави ще участват в Маратона на приятелството в Плевен


Плевен, 16 май /Малин Решовски, БТА/
Над 300 състезатели от рекорден брой държави - 20, ще участват в четвъртото издание на Маратона на приятелството в Плевен тази неделя - 21 май. Това съобщи днес Таня Митранова от община Плевен.
В третото издание са премерили сили спортисти от 17 страни.
От община Плевен предупредиха, че във връзка с провеждането на маратона, ще има временни промени на трафика, свързани с ограничения по трасето на състезанието за осигуряване на безопасност.
Тази година са подготвени състезания в четири категории - маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета (2х10 км) и безплатен градски крос (3 км). Ще се състои и детски маратон, целящ популяризиране на здравословния начин на живот сред най-малките.
За победителите са осигурени дизайнерски медали, парични премии и награди от спонсорите.
Състезанието има и дарителска кауза. През 2016 г. чрез нея са събрани над 2000 лева, които са предоставени за финансиране на първата открита фитнес площадка в Плевен. Всеки, който пожелае, ще може да се включи в новата дарителска акция, като направи дарение при регистрацията си или като си закупи тениска в деня на състезанието.
Маратонът на приятелството в Плевен има три звезди за качество като шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика - включен е в нейния годишен календар. Той е част и от румънската верига от исторически маратони.
Амбицията на организаторите е да насърчават активния начин за здравословен живот, да привличат професионални и непрофесионални спортисти от цял свят в най-големия град на Северозападна България, както да популяризират Плевен като спортен, туристически и културен център.
Организатори са Община Плевен, Клуб Бегач и Eyes-Open с подкрепата на много спонсори./ИС/