Валидна е подписката за референдум в Трън с друг въпрос

Валидна е подписката за  референдум в Трън с друг въпрос

BOBSTH 10:54:31 05-05-2017
MM1054BO.004
Трън - подписка - референдум

Валидна е подписката за референдум в Трън с друг въпрос


Трън, 5 май / Елка Робева, БТА /
Валидна е подписката от инициативен комитет за провеждане на местен референдум в Трън, но с друг, сходен въпрос. Това е установила проверка на дирекция ГРАО към МРРБ, съобщи председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев. Алтернативният въпрос е: " Съгласни ли сте в проекта за общ устройствен план на община Трън предназначението на териториите, които към момента са предвидени за добив на полезни изкопаеми, обозначени като находище "Трън - Север" и "Трън - Юг" да бъде променено за друго, различно предназначение, което не включва минна и миннопреработвателна дейност?"
Подписката е депозирана в Общинския съвет на 7 април, като в нея са се подписали 432 души. Коректни са 415 подписа, некоректни са 17, уточни Харалампиев.
Вчера Общинският съвет отложи разглеждането на подписката, защото протоколът от ГРАО е пристигнал след заседанието на постоянните комисии. На 10 май е насрочена извънредна сесия, на която документът ще бъде обсъден, каза Харалампиев.
На извънредно заседание на 21 април Общинският съвет в Трън реши да бъде произведен местен референдум на 11 юни. Въпросът, на който трябва да отговорят жителите на граничния край на предстоящото допитване е: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?"

/ММ/