Административен съд - Перник награди първенците в конкурс за есе

Административен съд - Перник награди първенците в конкурс за есе

BOBSTH 19:43:01 21-04-2017
MM1942BO.023
Перник - Административен съд - ден на отворените врати

Административен съд - Перник награди първенците в конкурс за есе


Перник, 21 април / Елка Робева, БТА /
Първо място в конкурса за есе на тема "Защо е важно съдебната власт да бъде независима?" за ученици от 8-ми до 12-ти клас в средните училища в Пернишка област е спечелила дванайсетокласничката Петя Николова от VI СУ "Св. св. Кирил и Методий". Тя е получила като награда електронна книга, съобщиха от Пернишкия административен съд, който е организатор на конкурса.
Поощрителен приз - флашпамет и книги е бил връчен на единайсетокласника от Гимназията с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" Мишел Спасов.
Отличените есета ще бъдат публикувани на интернет страницата на съда.
В рамките на проведения днес ден на отворените врати на ученици са били разяснени функциите на съдебната власт,ролята на административното правосъдие, естеството на работа на административния съдия с конкретни примери от практиката. Пред младите хора е било извършено образуване и разпределение на административни дела чрез системата за случайно разпределение на делата от деветокласничката Василена Борисова, която е влязла е в ролята на председател на Административен съд - Перник за един ден.
В рамките на събитието ученици са изгледали филм за създаването на Търновската конституция и са се запознали с основните начала в българската Конституция. Всяко дете е получило брошура за своите права съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето, адаптирана за тяхната възраст.

/ММ/