Благоевград отново е домакин на националния ученически празник "За хляба наш. . ."

Благоевград отново е домакин на националния ученически празник "За хляба наш. . ."

BOBSTH 17:10:02 21-04-2017
NZ1709BO.040
Благоевград - "За хляба наш..."

Благоевград отново е домакин на националния ученически празник "За хляба наш. . ."


Благоевград, 21 април /Емил Михайлов, БТА/
Благоевград отново събира на 25 и 26 април ученици от цялата страна за 19-ото издание на националния ученически празник "За хляба наш. . .", съобщи пресцентърът на общината. Той се организира от община Благоевград, Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Регионалното управление на образованието и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
Това утвърдило се в годините събитие има за цел да запознае децата с традициите, свързани с хляба и хлебните продукти, да обогати научните им познания за производството и значението на хляба, да създаде интерес към професиите, свързани с производството на хляб, припомниха организаторите.
Откриването на празника ще бъде на 25 април от 16.00 часа в зала "22 септември", където ще бъдат подредени изложби на детски рисунки, творби на приложното изкуство, макети, обредни и празнични хлябове, старинни пособия за производство и приготвяне на хляб. Пред децата и гостите ще бъде представен ритуал за благославяне на хляба. Програмата ще продължи с награждаване на изявени участници, учители, ръководители и институции и ще завърши с дискотека в Младежкия дом.
През втория ден на празника - 26 април, ще бъде защитата на научни разработки по темата "Никой не е по-голям от хляба". Програмата ще предложи и сценично представяне на обреди и драматизации в зала "22 септември". Всички участници ще имат възможност да премерят знания и умения и в кулинарно-практическо състезание. Отличените участници, институции, школи и ръководители в различните конкурси ще бъдат наградени преди официалното закриване на празника вечерта.
/НЗ/