Връчени бяха наградите на Международното изложение "Културен туризъм"-2017във Велико Търново

Връчени бяха наградите на Международното изложение "Културен туризъм"-2017във Велико Търново

BOBSTH 12:58:02 08-04-2017
PP1255BO.016
Велико Търново - изложение - награди

Връчени бяха наградите на Международното
изложение "Културен туризъм"-2017
във Велико Търново


Велико Търново, 8 април /Марина Петрова, БТА/
Връчени бяха наградите на Международното изложение "Културен туризъм"-2017 във Велико Търново.
Призът за дебют на туристическата борса получи община Мездра, а за дългогодишно партньорство бе отличена община Поморие. Наградата за най-оригинално представяне на събитие на изложението е за Националното дружество "Традиция" - клон Велико Търново, за Втория международен фестивал на историческите възстановки.
Отличието за най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд бе даден на община Пловдив, а общините Балчик и Чепеларе бяха отличени за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм.
Голямата награда на изложението - "Личност с принос за развитието на културния туризъм в България", бе присъдена на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, по чиято инициатива през 2004 г. се осъществява първото издание на изложението "Културен туризъм".
"Преди 14 години с група съмишленици направихме първата борса за културен туризъм в България, в която участваха пет общини и двайсетина майстори-занаятчии. След това изложението стана национален форум и се наложи като специализирано международно събитие", каза Панов и призова общините да популяризират своите традиции, исторически забележителности и културни събития, за да стимулират локалния туризъм и икономическото развитие на регионите и страната.
Традиционната награда "Асеневци", която Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) присъжда в рамките на изложението, бе дадена на Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур".
На церемонията бяха връчени и наградите в конкурса "Чети и пътувай", организиран за пета година в рамките на туристическата борса.
В категорията "Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм" отличието бе присъдено на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна, за плаката на мюзикъла "Граф Монте Кристо".
За най-интересни туристически издания наградата бе връчена на "Фотопътеводител на крепости и антични градове в България" с автори Иво Николов и Мартин Стойков, а специална награда бе дадена на изданието "Бивша Югославска Република Македония. Туристическа география" на проф. Георги Георгиев.
Община Пловдив бе отличена с наградата за най-ефективни рубрики и репортажи за публикациите за награждаването на Пловдив с приза "Златна ябълка" на FIJET.
Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2016 г. получи изложбата на Националния политехнически музей "Завръщане в бъдещето", а специалната награда в тази категория е за Историческия музей - Велинград, за "Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край".
Отличията бяха връчени от организаторите на церемония в театралния салон на читалище "Надежда".
70 български и чуждестранни изложители участваха в четиринадесетото издание на Международното изложение "Културен туризъм"-2017, което се състоя от 6 до 8 април във Велико Търново.
/ПП/