Зачестяват опитите за телефонни измами на преводачи в Русенско

Зачестяват опитите за телефонни измами на преводачи в Русенско

BOBSTH 16:55:01 20-03-2017
MM1652BO.015
Русе - полиция - телефонни измами

Зачестяват опитите за телефонни измами на преводачи в Русенско


Русе, 20 март /Мартин Пенев, БТА/
Опитите за извършване на телефонна измама по придобилата вече известност схема, насочена предимно към хора, владеещи чужди езици, са зачестили в Русенско през последните дни. Това отчитат криминалисти от областната дирекция на МВР в крайдунавския град.
Жертвите са търсени с молба за оказване на съдействие със задържани чужденци, които не разбират български език и са нужни услугите на преводач. Исканията са за закупуване на ваучери, на вещи от първа необходимост или за парични преводи.
От полицията посочват, че за щастие до момента не е регистриран случай на предаване на парични средства или ощетяване по друг начин на гражданите, получили подобни обаждания по схемата. В полицията и на тел. 112 обаче са постъпили десетина сигнала от преводачи, от учители от учебни заведения, от фирми, от адвокати, че са били търсени с подобни молби от хора, представящи се за висшестоящи служители в полицията, прокуратурата или съда, искащи съдействие с превод.
От областната дирекция на МВР в Русе призовават гражданите в случай на получено подобно обаждане да не дават пари под никакъв предлог, а да сигнализират на тел. 112.

/ММ/