Юри Башмет и "Московски солисти" изнасят два концерта в Русе

Юри Башмет и "Московски солисти" изнасят два концерта в Русе

BOBSTH 16:41:32 20-03-2017
MM1638BO.012
Русе - концерти - фестивал

Юри Башмет и "Московски солисти" изнасят два концерта в Русе


Русе, 20 март /Мартин Пенев, БТА/
Известният маестро Юри Башмет и неговият именит ансамбъл "Московски солисти" ще изнесат два концерта утре и на 22 март в Русе по време на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Това съобщи директорът на фестивала Ива Чавдарова.
Двата концерта са посветени на 25 години от създаването на ансамбъла "Московски солисти". Чавдарова припомни, че за първи път оркестърът и Башмет са свирили на международния фестивал в Русе преди 22 години.
"В Русе се чувствам като у дома, спокоен съм", заяви Юри Башмет - артистичен директор, диригент и солист на оркестъра.
Той коментира, че подготовката на програмата за двата концерта е особена отговорност за изпълнители, които идват на едно и също място за пореден път. Трябва да се избират шедьоври или нещо по-непознато за публиката.
Башмет каза още, че специално за 25-годишнината на "Московски солисти" диригентът и композитор Емил Табаков е написал произведение, което ако успеят да подготвят, ще изпълнят на един от двата концерта. Това ще бъде и неговата световна премиера.
Известните руски артисти ще представят утре вечер "своя любим 20 век" в произведения от Свиридов, Стравински, Шнитке, Прокофиев и Шостакович.
Във втория си концерт - на 22 март, виртуозният виолист и неговите музиканти ще пренесат публиката на "едно зашеметяващо пътуване из света" с произведения на Бах, Григ, Брух, Такемицу, Моцарт, Чайковски, Шостакович, Бенда и Росини. Техни партньори на сцената ще бъдат пианистите от известното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров.

/ММ/