Кметът на Враца откри Седмицата на франкофонията в общината

Кметът на Враца откри Седмицата на франкофонията в общината

BOBSTH 16:26:02 20-03-2017
MH1623BO.036
Враца- франкофония- седмица- откриване

Кметът на Враца откри Седмицата на франкофонията в общината


Враца, 20 март /Ива Спасова, БТА/
Кметът на Враца Калин Каменов откри официално Седмицата на франкофонията, организирана от Клуба на франкофонията в града и общината, която ще продължи с различни събития до 25 март, съобщиха от общинския пресцентър.
Каменов е заявил по този повод, че тази година Враца и побратименият с нея френски град Вилньов-льо-Роа ще работят по съвместен екологичен проект, с който сътрудничеството между тях ще се задълбочи. Той е наградил ученици от пет врачански училища, които са участвали в конкурс за детски рисунки, посветен на Деня на франкофонията, в който за първи път са участвали и деца от мизийското село Софрониево. Рисунките са представени в изложба във фоайето на читалище "Развитие", която е първото събитие от програмата на седмицата.
Седмицата на франкофонията във Враца се провежда под патронажа на кмета на общината. В програмата й са включени концерт "Съдбата на жената в известни опери" на Врачанската симфониета с гост-диригент Нели Банс и участието на френски поетеси и бинарен урок "Белите и черните зърна на живота в творчеството на Елин Пелин и Ги дьо Мопасан" в СУ "Васил Кънчов". Дни на Франция и на френския език ще се проведат в Езиковата гимназия "Йоан Екзарх" и СУ "В.Кънчов". По традиция в Алеята на франкофонията във Враца ще бъде засадено дръвче.
/МХ/