В Русенския университет отбелязаха Деня на франкофонията

В Русенския университет отбелязаха Деня на франкофонията

BOBSTH 16:15:02 20-03-2017
MH1612BO.034
Русе - университет

В Русенския университет отбелязаха Деня на франкофонията


Русе, 20 март /Мартин Пенев, БТА/
С награждаване на победителите в конкурса за есе "Je suis francophone" бе поставено началото на Деня на франкофонията в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище.
Класираните на първите четири места ученици са получили предметни награди и грамоти. Други четирима бяха отличени с поощрителни награди.
Денят на франкофонията се отбелязва за пръв път в Русенския университет, като от тази година висшето училище е член на Университетската агенция на франкофонията. В агенцията членуват повече от 800 висши училища от цял свят, като българските франкофонски университети са общо 10.
Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева отбеляза, че 200 млн. души по цял свят говорят френски език, а според председателя на Общото събрание на висшето училище проф. Христо Белоев участието в Университетската агенция на франкофонията дава възможности за нови партньорства и съвместни дейности.
По повод на Деня на франкофонията е открита и изложба, подготвена от екипа на Френския културен институт, в която са включени факсимилета от български и френски вестници от края на 80-те години на миналия век.
/МХ/