Община Шумен ще финансира за първи път организирането на фестивал за рок и техномузика

Община Шумен ще финансира за първи път организирането на фестивал за рок и техномузика

BOBSTH 17:25:31 17-02-2017
PP1723BO.029
Шумен - община - културни събития

Община Шумен ще финансира за първи път
организирането на фестивал
за рок и техномузика


Шумен, 17 февруари /Станимир Савов, БТА/
Община Шумен ще финансира за първи път организирането на фестивал за рок и техномузика в областния град. Администрацията ще подкрепи финансово провеждането на още около 120 културни събития през 2017 г. Това съобщи на БТА заместник-кметът по образованието и културата Найден Косев след днешното съвместно заседание на членовете на Консултативния съвет по култура и служители от същия ресор в общината.
Общо 525 000 лева са заложени в общинския бюджет за финансиране на дейности в областта на културата през 2017 г. и още 56 000 лева - във фонда "Култура", отбеляза Косев.
Най-много средства ще бъдат отпуснати за Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" /55 000 лева/ и за Международния фестивал "Друмеви театрални празници "Нова българска драма" /30 000 лева/, уточни Косев.
С 25 000 лева ще бъде подпомогнато провеждането на историческата възстановка "Доблест и слава", пресъздаваща събитията от 1444 г., когато войските на полско-унгарския крал Владислав Трети, известен и като Варненчик, превземат завладяната от турците Шуменска крепост. Предвидено е през тази година възстановката да се състои в рамките на три дни, с участието на повече от 300 души от клубове от пет държави, допълни Косев.
По думите му в общината са получени около 600 заявки от културни, образователни и други институции с искания за финансово подпомагане на различни събития.
/ПП/