Община Ловеч ще извърши обследване и обрушване на опасни скални участъци

Община Ловеч ще извърши обследване и обрушване на опасни скални участъци

BOBSTH 15:26:31 17-02-2017
PP1524BO.010
Ловеч - скали - сигнали - мерки

Община Ловеч ще извърши обследване
и обрушване на опасни
скални участъци


Ловеч, 17 февруари /Даниела Балабанова, БТА/
Община Ловеч ще извърши обследване и обрушване на опасни скални участъци на територията на града, съобщи на БТА кметът Корнелия Маринова. Мерките за обезопасяване ще се предприемат във връзка със снеготопенето и постъпилите сигнали за паднала скална маса на пътно платно и разрушена необитаема къща от пропадане на улица.
Инцидентът с частния имот станал на ул. "Мадара". На мястото вече са били представители на община Ловеч и областната администрация.
По думите на кмета става въпрос за свличане на част от подпорна стена, която е била изградена от суха каменна зидария. Неблагоприятните климатични условия и топенето на снеговете са благоприятствали този процес. Специалисти вече са направили оглед и предстои обезопасяване. Това ще отнеме време и затова този участък от пътя е затворен с оглед безопасността на гражданите, добави Маринова.
Проблемният участък е инспектиран и от областния управител Пенка Николова.
По-рано днес от общинската администрация съобщиха и за свличане на скална маса на пътното платно на ул. "Васил Левски", която също е затворена в този участък.
"Ще разчистим скалната маса. Сигнализирали сме областния управител за предприемане на незабавни действия по установяване на състоянието", заяви кметът.
Областният управител Пенка Николова заяви за БТА, че е констатирала на място, че има паднали камъни, но няма свлачищни процеси. Според нея няма как да се прецени от коя част на масива са те.
На 7 февруари областният управител е изпратил писма до кметовете на общините всички скални масиви да бъдат обследвани и резултатите да бъдат докладвани до 27 февруари.
/ПП/