Изложба, представяща българската емиграция е подредена в разградската библиотека

Изложба, представяща българската емиграция е подредена в разградската библиотека

BOBSTH 15:36:31 14-02-2017
MM1534BO.006
Разград - изложба - библиотека

Изложба, представяща българската емиграция е подредена в разградската библиотека


Разград, 14 февруари /Садет Кърова, БТА/
Изложба, представяща българската емиграция е подредена в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград. Експозицията е под наслов "Портрет имаш, жена нямаш" и е предоставена от Историческия музей в Попово, съобщи говорителят на библиотеката Димитър Петров. Той посочи, че изложбата се показва за първи път, след отпечатването й.
В първоначалния тласък на идеята за създаване на изложбата стои една снимка, която провокира цяла тема за българската емиграция от края на 19 и началото на 20 век, каза Петров. Той обясни, че в края на 19 век българите тръгват на гурбет, сиреч да работят най-вече градинарство в Румъния, Унгария, Чехия и Русия, с което се прочуват по цял свят. По-късна емиграция е след 1903 г., след въстанията на българския народ за национално обединение и най-вече Илинденско-Преображенското въстание. Има още една емиграция след 1915 г. и 1922 г., когато българи емигранти се заселват в САЩ - Америка, Южна Америка, най-вече в Аржентина, в Австралия и на други места по света, отбеляза Димитър Петров.
Той добави, че всички снимки и документи от фонда на поповския музей са събрани върху 15 табла, а върху още три са публикувани сравнителни данни за българската диаспора по света днес.
Изложбата ще остане до края на месеца във фоайето на библиотеката, където ще може да бъде видяна от много потребители, гости и общественици, посещаващи културно-информационния център./ММ/