Обявен е девети конкурс за мартеници "Пижо и Пенда"

Обявен е девети конкурс за мартеници "Пижо и Пенда"

BOBSTH 13:14:01 13-02-2017
IS1311BO.020
Перник - Пижо и Пенда - конкурс

Обявен е девети конкурс за мартеници "Пижо и Пенда"


Перник, 13 февруари /Елка Робева, БТА/
Девети конкурс за мартеници "Пижо и Пенда" за изработка на най-голяма, най-дълга, най-оригинална мартеница, пано и обемна кукла организира читалище "П. К. Яворов - 1926 г." в село Мещица и сдружение "Дай, бабо, огънче!" в Перник. Това съобщи информационният читалищен център в Перник. Проявата е съфинансирана от община Перник.
В конкурса традиционно участват деца от цялата страна. В миналогодишното издание са се включили и деца от 15 български училища в чужбина, като най-много мартеници са изпратили българчета от Испания.
Достоверност, художествена стойност и оригиналност са критериите за разпределяне на наградите в три възрастови групи - до 7 г., 7-14 г. и над 14 г. Крайният срок за изпращане на мартениците е 20 февруари 2017 г.
От всички издания досега са събрани около 9 000 мартеници, съобщи председателят на читалище "П.К. Яворов - 1926г." Жана Йорданова.
Най-красивите червено-бели символи ежегодно се показват в три изложби. Част от мартениците се раздават на 1 март на перничани по време на обичая "Мартуване", също и във влака Перник-София, както и в социални домове. Мартеници се предоставят и за благотворителна цел.
До два дни ще бъде открит базар със запазени от предишни години червено-бели символи. Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на 11-годишния Георги от Перник и 3-годишния Никола с потекло от Брезник, каза още Йорданова.


/ИС/