Около 16 000 са децата със специални образователни потребности в страната, съобщиха във Велико Търново от асоциацията на ресурсните учители

Около 16 000 са децата със специални образователни потребности в страната, съобщиха във Велико Търново от асоциацията на ресурсните учители

BOBSTH 16:13:31 27-01-2017
PP1611BO.023
Велико Търново - ресурсни учители - пресконференция

Около 16 000 са децата със специални образователни потребности в страната, съобщиха във Велико Търново
от асоциацията на ресурсните учители


Велико Търново, 27 януари /Марина Петрова, БТА/
Около 16 000 са децата със специални образователни потребности у нас, а около 1200 са обучените ресурсни учители за работа с тях, съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА във Велико Търново д-р Калоян Дамянов, секретар на Националната асоциация на ресурсните учители. Според него има недостиг от около 300 учители, които могат да работят с децата.
Като вариант за осигуряване на допълнителни специалисти той посочи програми за преквалифициране на педагози, които ще бъдат разработвани в регионалните ресурсни центрове.
Обучени и квалифицирани ресурсни учители ще бъдат необходими за всички детски градини и училища в страната, а процесът по назначаването им ще продължи около година след влизането в сила на новия Закон за училищното и предучилищното образование, посочиха от организацията.
Необходима е промяна в наредбата за приобщаващото образование, която да предвижда работата на всеки учител да бъде с максимум 10 деца, за да бъде ефективно и качествено обучението, посочи Дамянов.
Експертите смятат, че трябва да бъде изготвен наръчник за директорите на училища, който да включва указания кои деца се нуждаят от обща и кои - от допълнителна подкрепа. Документът трябва да бъде готов до началото на следващата учебна година.
Предлаганите промени ще бъдат предоставени в министерството на образованието.
Близо 100 специалисти са участвали в тридневната школа за училищно приобщаване, организирана от асоциацията в Арбанаси.

/ПП/