Кметът на Перник иска промени в обществения транспорт

Кметът на Перник иска промени в обществения транспорт

BOBSTH 11:56:01 12-01-2017
IS1154BO.023
Перник - кмет - обръщение

Кметът на Перник иска промени в обществения транспорт


Перник, 12 януари /Елка Робева, БТА/
За категорични промени в транспорта се обяви в обръщение към жителите на Перник кметът на общината Вяра Церовска по повод на утрешен протест на част от превозваческите фирми.
По думите й той се организира в момент, когато общинската администрация декларира намерението си да направи конкурс за нов, по-качествен и по-екологичен транспорт в Перник. Това надигна недоволството в някои от досегашните превозвачи, които получаваха линии чрез временни едногодишни договори, без конкурс, заявява Церовска и уверява, че ще сложи край на порочната практика, продължила над 10 години в Перник. Според кмета битката е да има ли нови автобуси, транспортен ред, или да си продължи старият хаос и липса на качество. Тя смята, че поставени в конкуренция, транспортните фирми ще предложат по-добро обслужване на гражданите.
Отказвам да подписвам продължаващи временни договори, които в практиката се оказват вечни, без провеждането на конкурс за транспорта в Перник, защото това не води до добро качество на услугата, а перничани - потребителите на транспортната услуга не са доволни, категорична е Церовска.
През тази година община Перник ще направи за първи път от десетилетие конкурс за обществен превоз в Перник, заявява Церовска. По думите й досега са се подписвали временни едногодишни договори, без конкурс, без конкуренция, без качество. На принципа "мой човек-твой човек" транспортната схема на Перник се е разрязвала като баница, а перничани бяха недоволни от услугата, твърди кметът. "Това не може да продължава вечно. Община Перник ще организира обществена поръчка, която ще бъде обявена до два месеца през настоящата 2017 г.", уверява Церовска.

/ИС/