Около една трета от тежките верижни машини в страната са повредени

Около една трета от тежките верижни машини в страната са повредени

BOBSTH 16:51:01 11-01-2017
MM1648BO.038
Русе - противопожарна служба

Около една трета от тежките верижни машини в страната са повредени


Русе, 11 януари /Мартин Пенев, БТА/
Около една трета от тежките верижни машини - МТЛБ, използвани през зимата от противопожарните служби в страната, са повредени. Това коментира директорът на противопожарната служба в Русе комисар Димитър Павлов.
"Това са военни верижни машини, пригодени за граждански условия. Те не са машини, проектирани и създадени за работа през зимата", обясни Павлов и допълни, че ремонтът им е много скъп.
Русенската противопожарна служба, която има две МТЛБ-та, не може да ги използва. Едната машина е неизправна от година, а втората се е повредила на 7 януари на пътя Русе-Бяла при изтегляне на един от закъсалите в района тежкотоварни камиони.
Павлов обясни, че шофьорите подценяват обстановката и не са подготвени.
Началникът на сектор "Пътна полиция" в Русе Румен Кръстев каза, че в районите на контролно-пропускателните пунктове на изходите на града, където полицейски патрули при лоши метеорологични условия следят и регулират движението, водачите на тежкотоварните камиони поставят вериги. Когато навлязат обаче по разчистен път, ги свалят, но след това закъсват, като попаднат отново в участък със снегонавяване.
Кръстев заяви, че в последните дни има няколко съставени акта на шофьори на камиони.
Комисар Димитър Павлов заяви, че противопожарната служба е реагирала на множество най-различни сигнали на 6 и 7 януари, транспортирала е и пациенти на хемодиализа, както и разболели се тежко хора. Високопроходим "ратрак" е изпратен от Русе в Добрич и е там от няколко дни, а тежък влекач е подпомагал екипите на ВиК в Разград.
Тази нощ огнеборците са реагирали на два сигнала за пожари в къщи - в Новград и във Ветово. Произшествията са с материални щети, няма пострадали хора.
Кръстев заяви, че обстановката в областта е спокойна, без тежки пътни произшествия.

/ММ/