Превозвачи в Перник ще протестират в петък срещу промени в транспортната схема на общината

Превозвачи в Перник ще протестират в петък срещу промени в транспортната схема на общината

BOBSTH 16:10:31 11-01-2017
MM1608BO.033
Перник - превозвачи - протест

Превозвачи в Перник ще протестират в петък срещу промени в транспортната схема на общината


Перник, 11 януари / Елка Робева, БТА /
Превозвачи в Перник ще протестират в петък срещу промени в транспортната схема на общината, съобщиха от браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Недоволните упрекват общинската управа, че линиите се преразпределят без процедура за концесия или обществена поръчка, на приближени фирми. Няма решение на Общинския съвет и преразпределението влиза в противоречие със задължителните указания на областния управител за допустимите спешни мерки, твърдят недоволните.
Ресорният заместник-кмет Денислав Захариев отхвърли отправените обвинения, като уточни, че общината притежава разрешително от областния управител за пряко възлагане на обществен превоз за 2016г. и 2017 г.при неотложна необходимост. В правомощията единствено на кмета е да избере превозвачите по линиите, заяви Захариев. По думите му са направени само две промени. Срещу единия превозвач е имало множество жалби за закъснения и неподдържане на автобусите,а другият е елиминиран, защото гражданите е трябвало да си купуват карти за всяка фирма, извършваща курсове по маршрута.
Превозвачите твърдят, че основните пътни артерии в Перник са непочистени и това създава риск за пътниците.
Протестното шествие ще тръгне в 11 ч. в петък от спирка "Метал", ще премине по вътрешноградската магистрала и от 11.45 до 13 часа около 20 автобуса възнамеряват да окупират общината, без да възпрепятстват работата на общинските служители. Понеже същия ден започва празникът Сурова, пред сградата на общината сурвакарска група ще изпълни ритуал за прогонване на злото. Участващите в протеста автобуси ще бъдат обозначени и ще возят безплатно участниците в него.

/ММ/