Руският режисьор Василий Сенин започна работа върху постановката "Вишнева градина" в Плевен

 Руският режисьор Василий Сенин започна работа върху постановката "Вишнева градина" в Плевен

BOBSTH 16:49:31 14-12-2016
IS1647BO.022
Плевен - Василий Сенин - Чехов

Руският режисьор Василий Сенин започна работа върху постановката "Вишнева градина" в Плевен


Плевен, 14 декември /Малин Решовски, БТА/
Руският режисьор Василий Сенин започна работа върху постановката на "Вишнева градина" от Чехов в Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен. Това съобщи днес директорът Васил Василев при представянето на госта.
Сенин си спомни, че преди 12 години (2004), е бил гост на Плевенския театър, и е поставил "12-та нощ" от Шекспир. В историята на трупата спектакълът се помни като авангардно и ефектно представление, което тогава се е наредило сред най-високо оценените на националната театрална сцена. Режисьорът тогава е разбрал, че Плевен е театрален град с умна, интелигентна и възприемаща изкуството публика.
За следващите 12 години в кариерата си той е натрупал международен опит с постановки, освен в Русия, и в Естония, САЩ, Германия, Полша и в други страни. Каза, че се радва, че се завръща в Плевен с класическо заглавие, с което театърът си поставя високи цели. Сенин в момента прави кастинг и е приятно изненадан от новото попълнение с млади актьори. За него "Вишнева градина" на Чехов е легендарна пиеса, която разглежда "проблема за получаването на свободата и това дали човек е доволен от нея или иска да се освободи от свободата си". Според режисьора времето, в което живее светът днес, поставя сходни въпроси. То ни кара да се замисляме готови ли сме за свободата в нашия живот и какво ни е дава свободата след падането на Берлинската стена, каза Сенин.
Спектакълът се предвижда да бъде показан на фестивали, включително и в чужбина, каза Васил Василев. По думите му Плевенският театър започва да става фактор и другите започват да се съобразяват с него. Премиерата ще бъде на 9 март, 2017 г., като билетите се пускат в продажба веднага след Нова година.

/ИС/