В Стара Загора откриха военен мемориал "23-та вертолетна авиобаза"

В Стара Загора откриха военен мемориал "23-та вертолетна авиобаза"

BOBSTH 17:13:31 14-10-2016
RM1713BO.024
Стара Загора - военен мемориал

В Стара Загора откриха военен
мемориал
"23-та вертолетна авиобаза"


Стара Загора, 14 октомври /Румяна Лечева, БТА/
С тържествена церемония в парк "Артилерийски" в Стара Загора днес беше открит военен мемориал "23-та вертолетна авиобаза". Край паметната плоча и автентичния вертолет Ми-24 беше строена почетна рота от 24-та авиобаза Крумово.
Церемонията започна с химна на Република България, в изпълнение на Военния духов оркестър на базата.
Близо 70 са пилотите от Българската армия, управлявали бойните Ми-24. Днес в Стара Загора присъстваха почти половината от тях, дошли да засвидетелстват своята воинска вярност и дълг към армията. Тук бе и нейният първи командир полк. Григор Георгиев, който припомни, че средната възраст на летателния състав на базата е бил 28 години. Ми-24 е брониран съветски щурмови вертолет, приет на въоръжение в Българската армия през 1979 г. Той респектира с внушителните си размери от 21.35 м дължина и височина от 5.47 метра. Максималната му скорост е 335 км/ч, а максималната височина на полета му е 4500 м.
Приветствия към присъстващите ветерани, гости, граждани и представители на различни патриотични и воински организации поднесоха още бригаден генерал Петьо Мирчев - командир на 24-та вертолетна авиобаза Крумово, Иво Антонов, директор на Дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната, полк. Димитър Съйков, председател на Иниациативния комитет и полк. Веселин Евтимов, щурман на авиобазата.
"Жителите на един от най-красивите ни градове ще запазят спомена за времето, когато бойните вертолети бяха елемент от старозагорското небе. Удовлетворението, че го има този мемориал, вярвам че е налице за всички служили в базата", пише в прочетения поздравителен адрес на началника на отбраната ген. Константин Попов.
"Българският воин остава воин на България докрай. Той винаги е готов да защити Родината. Оставаме мъжете на България с пагони, докато сме мъже. Благодаря на Инициативния комитет, който направи необходимото, с любов и труд, сърце и душа, за да имаме още един паметник на българската воинска слава, достойнство и чест. Нека сме заедно и да браним България така, както са я бранили дедите ни", заяви председателят на общинския съвет на Стара Загора Емил Христов. Присъстваха и зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова.
Ритуалът е посветен на 16 октомври - празника на авиацията и Военновъздушните сили, когато ще се навършат 104 г. от бойното кръщение на бойната ни авиация.


/РУМ/