Плевенската филхармония открива сезона си

Плевенската филхармония открива сезона си

BOBSTH 11:17:31 21-08-2016
PP1116BO.010
Плевен - филхармония - предстоящо

Плевенската филхармония открива
сезона си с концерта
"Обичам българската музика"


Плевен, 21 август /Малин Решовски, БТА/
Плевенската филхармония открива новия си творчески сезон под мотото "Обичам българската музика", съобщиха от музикалния институт.
Първият концерт на 10 септември е посветен на 75-годишнината от рождението на изтъкнатия български композитор и педагог проф. Михаил Пеков. Ще бъде представен концерта му за две цигулки и струнен оркестър, написан през 1981 година. Програмата привлича с още български творби - "Лятна сюита /"Зидарска"/ за цигулка и струнен оркестър от Стефан Драгостинов - посветена на големия български композитор Марин Големинов, и "Три тихи симфонии за пиано и струнен оркестър" от Георги Арнаудов.
За солисти са поканени обичани от публиката млади цигулари, носители на отличия от международни конкурси. Яна Зеленогорска е израснала и се е формирала като инструменталист в Плевен, а Санжар Сапаев е роден в Узбекистан, но има поредица от концерти в Плевен. Предходната му изява с Плевенската филхармония премина в София и в Плевен с голям успех под диригентството на Йордан Камджалов, тъй като цигуларят е лауреат на неговата фондация.
Плевенските симфоници ще бъдат ръководени на 10 септември от своя главен диригент - Деян Павлов. Откриването на сезона е предвидено в съботен ден, за да е удобно на меломаните и от други градове да посетят събитието. Началото е от 19.00 ч. в зала "Катя Попова".
/ПП/