Кметът на Несебър удостои с почетен плакет световния шампион по ИТ технологии Георги Бошев

Кметът на Несебър удостои с почетен плакет световния шампион по ИТ технологии Георги Бошев

BOBSTH 15:07:01 16-08-2016
PP1505BO.020
кмет - Несебър - почетен плакет - Георги Бошев

Кметът на Несебър удостои с почетен
плакет световния шампион по ИТ
технологии Георги Бошев


София, 16 август /Димитрина Ветова, БТА/
Кметът на Несебър Николай Димитров връчи почетен плакет на Георги Бошев - световен шампион в най-голямото състезание по информационни технологии в света, който само преди дни прослави името не само на България, но и на община Несебър, чийто жител е. Това съобщи пресцентърът на общината.
На днешната среща в кабинета на кмета на Несебър 19-годишният талант е обяснил как е стигнал до победата, като е подчертал, че най-важното за него са били спокойствието и концентрацията. Георги Бошев е благодарил на кмета на Несебър за оказаната му помощ преди време. Освен плакет кметът е подарил на младежа и "Златната книга на Несебър", която разказва историята на града на ЮНЕСКО.
Георги Бошев постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016, което се състоя в американския град Орландо, щата Флорида, от 7 до 11 август. Момчето спечели в конкуренция с 400 000 участници от повече от 130 държави. След серия от състезания на регионално и национално ниво Георги Бошев достига до финалите на състезанието на Microsoft. В надпреварата са участвали най-добрите 120 ученици в света, сред които и още едно момче от Несебър, също ученик в Английската гимназия в Бургас - десетокласникът Кристиян Тодоров. Освен двамата младежи, са се състезавали още две възпитанички на Английската гимназия в Бургас - Даниела Павлова и Поля Янева. Четиримата е трябвало да решат бизнес задача с помощта на продуктите на софтуерната компания в рамките на 50 минути. Крайният резултат е - шампионско място за Георги Бошев и престижното четвърто място за останалите трима състезатели.
Успехът на Георги Бошев обаче не е някаква щастлива случайност, а резултат на упорит труд. През последните три години той се е подготвял изключително сериозно за участието си в световните финали заедно с преподаватели от Софийския университет в рамките на проекта CareerIT. Георги Бошев е постигнал нивата Microsoft Office 2010 Specialist Master и Microsoft Word 2013.
/ПП/