Награда #ВМУЗЕЯСМЕ получи Регионалният музей в Кюстендил

Награда #ВМУЗЕЯСМЕ получи Регионалният музей в Кюстендил

BOBSTH 17:21:31 04-07-2016
NZ1720BO.018
Кюстендил - награда - музей

Награда #ВМУЗЕЯСМЕ получи Регионалният музей в Кюстендил


Кюстендил, 4 юли /Елица Иванова, БТА/
Регионалният исторически музей "Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил е удостоен с наградата #ВМУЗЕЯСМЕ на фондацията "Америка за България", съобщиха от музея. Наградата се учредява за първи път и се присъжда на юридически лица като държавни и частни музеи, галерии, зоопаркове и други културни организации за добри практики в развитието на публика и организиране на детски и семейни програми за достъп.
Наградата се връчва в три категории: "Най-добра работа с деца", "Най-добра работа със семейства" и "Най-добро партньорство", във всяка от които наградените получават 5000 лева.
Сред повече от 40 предложения журито, начело с председателя на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова и с членове Тодор Чобанов - заместник-кмет в Столичната община, Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, Любов Костова - директор на Британския съвет, и Симеон Колев - журналист в "БГ Радио", единодушно присъди наградата #ВМУЗЕЯСМЕ в категорията "Най-добра работа с деца" на кюстендилския музей за образователната програма "Музейна работилница за деца", посочиха от културния институт.
Музейната работилница включва местна и национална история, традиции и културно наследство, до които децата достигат чрез сръчността и креативността си. Продуктът от тези умения е показан в изложбата "Деца правят музей", където са включени 180 предмети, изработени в първите 15 работилници.
/НЗ/