Фондация "Остров Белене" събира свидетелства за Музей на тоталитарните режими през 20-и век

Фондация "Остров Белене" събира свидетелства за Музей на тоталитарните режими през 20-и век

BOBSTH 10:43:32 11-05-2016
IS1042BO.006
Плевен - фондация - лагери

Фондация "Остров Белене"
събира свидетелства
за Музей на тоталитарните режими през 20-и век


Плевен, 11 май /Малин Решовски, БТА/
Новосъздадената фондация "Остров Белене" събира исторически свидетелства за създаване на Музей на тоталитарните режими през 20-и век. Това съобщи в пресклуба на БТА Михаил Маринов - ръководител на фондацията.
Той уточни, че фондацията е правоприемник на обществения комитет "Остров Белене", който е работил две години със Съюза на репресираните и културния център "Евгений Босилков" и е сред основните организатори на националните поклонение на остров Персин.
Фондацията "Остров Белене" е създадена с основна цел да събере материали за лагерите в България, функционирали от 1944-та до 1989 година, каза Маринов. Идеята е да бъде построен Музей на тоталитарните режими, допълни той. Фондацията си е поставила за цел на Втори обект в бившия лагер на остров Персин да създаде и парк-мемориал. На това място е бил най-големият лагер, където са настанявани политически опасни за комунистическата власт хора, твърди Маринов. Там са били унищожавани хиляди наши сънародници психически и физически, добави той. Затова темата за лагерите не бива да се забравя, е убеден ръководителят на фондацията.
Според негови проучвания историческите факти сочели, че лагерите, които са функционирали в нашата страна след 1945 г., са били над 80, а в тях са преминали над 300 хиляди души. Тъй като са запазени много малко свидетелства, историците спорят, но избитите в тези лагери са между 15 и 30 хиляди души, смята Маринов. Приветстваме идеята на образователното министерство историята за лагерите и режима да бъде изучавана от нашите средношколци, защото тя потъна някак си в забвение, коментира той.
Фондация "Остров Белене" организира на 28 май от 11.00 ч. поредно национално поклонение на остров Персин.
/ИС/