С кукерски карнавал на Великден разложкото село Елешница отбеляза своя празник

С кукерски карнавал на Великден разложкото село Елешница отбеляза своя празник

BOBSTH 18:52:01 01-05-2016
PP1851BO.008
Елешница - кукерски карнавал - Великден

С кукерски карнавал на Великден
разложкото село Елешница
отбеляза своя празник


С. Елешница, 1 май /Емил Михайлов, БТА/
На най-големия християнски празник - Великден, разложкото село Елешница отбеляза своя празник, съобщи пресцентърът на община Разлог. На този ден се провежда традиционният кукерски карнавал, който е незабравимо изживяване за всички присъстващи, а красотата на носиите, облечени от жителите на селото, придават изключителна празничност.
В карнавала днес са се включили групи от трите махали - Плаж махала, "Гуджилец" и Средната махала. Подготовката за Великден участниците започват месец преди празника, като се подготвят кукерските костюми, а кожите се перат и решат. От старите бабини сандъци се изваждат красивите носии - за малки и големи, за мъже, жени и деца. След представянето на трите махали, карнавалът завършва с общо хоро и надсвирване между всички музиканти.
Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев е пожелал на жителите и гостите на с. Елешница да са здрави, благословени и всички да съхранят традицията на този празник чрез обичаи и красиви спомени. Приветствие към присъстващите е отправил и кметът на селото Сашо Мицин.
/ПП/