В Пловдив фондацията "Джендър алтернативи" започва проект срещу домашното насилие

В Пловдив фондацията "Джендър алтернативи" започва проект срещу домашното насилие

BOBSTH 11:46:01 07-01-2016
NZ1144BO.004
Пловдив - проект - домашно насилие

В Пловдив фондацията "Джендър
алтернативи" започва проект
срещу домашното насилие


Пловдив, 7 януари /Таня Благова, БТА/
Фондацията "Джендър алтернативи" започва проект "Услуги на лица, пострадали от домашно насилие, и работа с лица извършители". Това оповести координаторът на проекта Рада Еленкова на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив.
Проектът се финансира от Министерството на правосъдието и е с продължителност на една година. През този период хората, пострадали от домашно насилие, и насилниците, обърнали се към фондацията, ще получат безплатни юридически, психо-социални услуги, предвижда се и ефективна работа с извършителите на домашно насилие.
Фондацията "Джендър алтернативи" ще извърши за първи път в нашата страна едно изследване за прилагането на чл. 296, ал. 1 от Наказателния кодекс, който засяга нарушаването на заповедта за защита. Изследването ще бъде направено в Пловдивска област и ще се проследи колко заповеди за защита са издавани от съда за една година, колко от тях са нарушавани, по какъв начин се развиват, как приключват делата, образувани при нарушаване на заповедта за защита, както и дали има адекватно приложени наказания. "За съжаление в повечето случаи се правят проверки и разследвания и не се стига до наказателни производства", коментира адвокат Милена Кадиева - управител на фондацията "Джендър алтернативи".
От институцията настояват България по-скоро да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция и да направи законодателни промени, с които всички случаи на насилие вътре в семейството да се третират като престъпление от общ характер.
/НЗ/