Техническата професионална гимназия "Н. Й. Вапцаров" получи почетния знак на Радомир

Техническата професионална гимназия "Н. Й. Вапцаров" получи почетния знак на Радомир

BOBSTH 20:44:01 07-12-2015
NZ2042BO.022
Радомир - училище - юбилей

Техническата професионална
гимназия "Н. Й. Вапцаров" получи
почетния знак на Радомир


Радомир, 7 декември /Елка Робева, БТА/
Техническата професионална гимназия "Н. Й. Вапцаров" е получила почетния знак на Радомир по случай 90-годишния си юбилей, съобщи общинският пресцентър. Отличието връчил кметът на общината Пламен Алексиев, който също е възпитаник на учебното заведение.
Днес гимназията чества и патронния си празник - 106 години от рождението на Никола Вапцаров, който беше предшестван от поредица културни събития.
Гимназията е първото държавно практическо електротехническо училище в България, което е открито през 1925 година. През юни 1938 година Министерството на търговията, промишлеността и труда нарежда Електротехническото училище да стане Средно електротехническо училище. То е преименувано в Техникум по електротехника през 1951-а. На 25 ноември 1951 година президиумът на Народното събрание дава съгласието си Техникумът по електротехника в Радомир да се именува "Никола Йонков Вапцаров". От 2003 година училището е техническа професионална гимназия.
Възпитаници на авторитетното учебно заведение са бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев, бившият заместник-министър на енергетиката Жак Каракаш, преподаватели в Техническия университет в София, прокурори и други.
/НЗ/