Десет автори са номинираниза литературната награда"Йордан Йовков"

Десет автори са номинираниза литературната награда"Йордан Йовков"

BOBSTH 10:21:01 02-09-2015
MH1019BO.066
Добрич - награда "Йордан Йовков" - номинации

Десет автори са номинирани
за литературната награда
"Йордан Йовков"


Добрич, 2 септември /Юлияна Христова, БТА/
Десет автори са номинирани за националната литературна награда "Йордан Йовков", която ще бъде връчена в Добрич за 135-ата годишнина от рождението на писателя, съобщиха от общината.
Писателите Георги Мишев и Неда Антонова, литературоведите професор дфн Иван Сарандев и професор дфн Симеон Янев са сред предложените за отличието от творчески съюзи и институции. Професор Елизабет Франк и писателят Марк Естрин от САЩ предлагат наградата да получи белетристът Здравка Евтимова. Постъпила е номинация и от историческото дружество "Тараклия" и клуб "Гимназист" в град Тараклия, Молдова, за писателя Георги Балабанов. Номинирани за приза са и творците Никола Радев, Красимир Бачков, Иванка Денева, Рада Въртунинска.
Националната награда "Йордан Йовков", която е учредена през 1970 година, тази есен ще бъде връчена за десети път. Сред досегашните носители на приза са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.
Читателите също могат да дадат своя глас за номинираните за тазгодишното отличие като дадат своя вот до 14 септември на електронния адрес на общината.
/МХ/