Археолози, ръководени на Даниела Агре, разкриха уникален мраморен саркофаг край елховското село Бояново

Археолози, ръководени на Даниела Агре, разкриха уникален мраморен саркофаг край елховското село Бояново

BOBSTH 15:40:01 28-08-2015
RM1540BO.019
Елхово - разкопки - уникален саркофаг

Археолози, ръководени на Даниела Агре,
разкриха уникален мраморен саркофаг
край елховското село Бояново


Ямбол, 28 август /Владимир Шишков, БТА/
Археологическата експедиция "Странджа", ръководена от Даниела Агре от Националния археологически институт с музей към БАН разкри уникален масивен мраморен саркофаг в надгробна могила край елховското село Бояново. Това съобщи за БТА директорът на Етнографско-археологическия музей в Елхово Христо Христов.
Откритието е с дължина 270 сантиметра, ширина 140 сантиметра, дебелината на стените е 15 сантиметра и вероятно тежи около 6 тона.
Според археолозите съоръжението е гробница на римски аристократ от края на втори и началото на трети век, но с лоша съдба, тъй като е била разкопана и ограбена още по време на османското робство от местния бей, а по-късно и от иманяри. Останали са незначителни части от облеклото на починалия и останки от предмети, съпровождащи погребението.
Наблизо е открита римска колонада, която очевидно има връзка с погребението, както и гробница в централната част на могилата, които тепърва ще бъдат проучвани.
По думите на Христов разкопките в този обект ще приключат до средата на септември. Всички открити предмети ще бъдат реставрирани и изложени в експозицията на елховския музей, в това число и тежкият мраморен саркофаг.

/РУМ/