Хор от бесарабското село Бановкаогласи сцената на фолклорния събор"Песни и танци от слънчева Добруджа"

Хор от бесарабското село Бановкаогласи сцената на фолклорния събор"Песни и танци от слънчева Добруджа"

BOBSTH 13:27:01 27-06-2015
NZ1322BO.023
с. Дебрене - "Песни и танци от слънчева Добруджа"

Хор от бесарабското село Бановка
огласи сцената на фолклорния събор
"Песни и танци от слънчева Добруджа"


с. Дебрене, Добричка община, 27 юни /Юлияна Христова, БТА/
Народният хор "Българска роза" от бесарабското село Бановка, Украйна, огласи сцената на фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". Форумът в местността Славната канара край село Дебрене е записан в националния културен календар.
Публиката аплодира "Овчар през гора вървеше", "Бре, де се е чуло" и "Синко Стояне", изпълнени от 16-те певици от Бесарабия. "България ни "повдига", като ни казва: не си забравяйте историята", заяви ръководителката на хора Жана Пундева. Тя напомни, че в Бановка е роден генерал-лейтенант Иван Колев - бащата на българската кавалерия, дала решаващ принос за Освобождението на Добруджа преди близо 100 години, и че земляците му го почитат и днес.
"Песни и танци от слънчева Добруджа" събра повече от 2500 изпълнители от страната - певчески групи, танцови състави, групи за обичаи, инструменталисти. Най-малкият участник в събора - четиригодишният Симеон Тачев от добричкото село Царевец, пристигна в носия, ушита от баба му. Момченцето участва в надпреварата с "Чула мома жътва". "Когато пея народни песни се чувствам добре, имам ли нещо лошо на ума, ми минава", каза сестрата на най-малкия певец - 11-годишната Карина, която също стъпи на сцената. Публиката очаква и най-възрастният изпълнител на събора - 85-годишната певица Жечка Добрева от Шабла.
В афиша на събора, който ще продължи до вечерта, присъстват и млади таланти от Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел, от Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна. За отличията на форума се надпреварват самодейци от общините в Добричка област, от селища в областите Варна, Шумен, Силистра.
Фолклорният събор е кулминацията в празника на община Добричка. Вече близо 50 години "Песни и танци от слънчева Добруджа" поддържа народната традиция. От Дебрене за най-добрите изпълнители започва и пътят към националния събор в Копривщица, каза на празника кметът на общината Петко Петков.
/НЗ/