Екологични протести в Сърбия заплашват управлението на президента Александър Вучич

Екологични протести в Сърбия заплашват управлението на президента Александър Вучич

AV 12:13:01 03-12-2021
ML1209AV.019
Сърбия - екология - протести

Екологични протести в Сърбия
заплашват управлението на президента 
Александър Вучич


Белград, 3 декември /Светла Митева от БТА/
Масовите протести на екоактивисти и антиправителствени демонстранти миналия уикенд в Сърбия разклатиха иначе стабилното управление на сръбския президент Александър Вучич и го накараха да даде специална пресконференция, на която да говори за проекта за добив на редкия метал литий от минно-добивната компания "Рио Тинто".
Вучич се обърна към нацията в сряда, а обръщението му бе предавано по националната телевизия РТС. Ненадейно обаче то бе прекъснато, тъй като неизвестно лице умишлено извади електрическите кабели от кола за сателитно излъчване. По-късно телевизията се извини на зрителите заради прекъсването, което не било по нейна вина.
В изказването си Вучич обясни, че в района на няколко населени места около Лозница, в Западна Сърбия, се намират големи находища на уникалния литиево-натриев боросиликатен минерал ядарит. Един от съдържащите се в него 26 минерала е литий, незаменим за производството на литийни батерии. Президентът на Сърбия каза, че в следващите дни ще посети десет села в района, които може да бъдат засегнати от този проект, и ще разговаря с гражданите, за да чуе тяхното мнение. Вучич посочи, че в цял свят е започнала надпревара за литийни находища и преднина тук има Китай, следван от САЩ и ЕС.
Президентът посочи също, че британско-австралийската компания "Рио Тинто" все още не е извършила проучване за въздействието на проекта върху околната среда. Това ще продължи около година и няколко месеца, "още нищо не е налице". Досега трябваше "Рио Тинто" да инвестира 450 милиона евро, а са похарчили 350 милиона евро. Направен е пространствен план за ресурсите и резервите, уточни сръбският президент.
Отговаряйки на въпрос подкрепя ли проекта "Ядар", Вучич каза, че смята, че "литият не трябва да се изхвърля", но ще бъде против този проект, ако влиянието върху околната среда бъде лошо. Той посочи, че само в пътната инфраструктура в района са инвестирани 1,6 милиарда динара, или почти 15 милиона евро, като по-голямата част е от дарения на ЕС, но и "Рио Тинто" е вложила пари. Вучич посочи също, че до този момент "Рио Тинто" не е купила само 30 процента от земята, която им е необходима за подземна експлоатация, всичко останало компанията е купила.
Сръбският президент подчерта, че въз основа на анализ какво би могла да получи Сърбия от експлоатацията на литий, идеята на управляващите е в страната да се произвеждат не батерии, а електрически автомобили, което би донесло най-голяма печалба на страната.
Сръбският президент посочи също, че все още не е подписал редица закони, сред които е законът за експроприация. По думите му властите са поканили най-големите производители на електрически автомобили на консултации, тъй като с това производство Сърбия би внесла в БВП над 10 милиарда евро.
Става дума за огромни пари. Гражданите трябва да знаят това, каза Вучич, отбелязвайки, че в екологични движения от чужбина само тази година са вложени над осем милиона евро.
Сърбия има литий, но дали ще го използва е друг въпрос, каза сръбският президент. Според него в страната се води кампания против компанията "Рио Тинто" и това се прави, "защото искат друга компания да ръководи производството на литий".
Професорът от Правния факултет в Нови Сад и бивш председател на Демократическата партия Боян Пайтич коментира тази седмица, че президентът Вучич ще има реален проблем на предстоящите избори, ако не се откаже от проекта за експлоатация на литий на компанията "Рио Тинто", който "мобилизира обществеността". На фасадите на сградите и на тротоарите в Нови Сад се появиха графити, с които гражданите се призовават да блокират "Моста на свободата" в събота, 4 декември, в 14 часа, заради закона за експроприацията и "Рио Тинто". Посланията са "Всички на улиците на 4.12., в 14 часа, "Моста на свободата" и "Рио Тинто вън от Сърбия". Протестът в Нови Сад в събота ще е под мотото "Нови Сад въстава срещу несправедливостта". Това ще бъде поредният от започналите протести против управлението на Сръбската прогресивна партия в страната като този път акцентът е поставен върху екологията.
На 27 и 28 ноември в няколко града на Сърбия избухнаха сблъсъци между полицията и антиправителствени демонстранти, които блокираха пътища и мостове в знак на протест срещу приетите закони, които според тях защитават интересите на чуждестранни инвеститори и вредят на околната среда.
Стотици хора се събраха в столицата Белград, в северния град Нови Сад, в Шабац и на други места и блокираха основни пътища и мостове в рамките на "предупредителна блокада". Те обещаха нови протести, ако законите за отчуждаване на частна собственост и за референдумите не бъдат оттеглени.
Разположени бяха полицейски кордони, за да попречат на демонстрантите да стигнат до мостовете, което доведе до сблъсъци. Протестиращите успяха да спрат движението на ключов мост в Белград и на няколко централни улици.
Организаторите на демонстрациите посочиха, че няколко души са били задържани. Полицията предупреди по-рано, че блокадите на мостове са незаконни.
Няколко групи за защита на околната среда и организации на гражданското общество са разгневени от решението на властите да намалят прага за валидност на референдуми и да позволят бързо отчуждаване на частна собственост, когато това засяга обществения интерес. Активистите казват, че това ще отвори пътя пред чуждестранните инвеститори да заобикалят общественото недоволство към проекти, като например опита на компанията "Рио Тинто" да разработва литиева мина в Западна Сърбия. За мината на "Рио Тинто" се очаква да бъде организиран референдум.
Темата за екологията напоследък привлече общественото внимание в Сърбия, след като местни активисти обвиниха правителството, че позволява унищожаване на природата срещу печалба. Експерти предупредиха, че планираната литиева мина ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.
След десетилетия на небрежност Сърбия се сблъсква сега с екологични проблеми като замърсяване на въздуха и водата, лошо управление на отпадъците и други, отбелязва генция АП.
Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, но обществените протести едва наскоро привлякоха внимание, след като активисти обвиниха властите, че позволяват на чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да вредят допълнително на околната среда.
Западна Сърбия се превърна в център на екологичното движение заради опита на компанията "Рио Тинто" да открие литиевата мина в района. Компанията уверява, че ще спазва най-високи екологични стандарти, но активистите и експерти смятат, че мината ще унищожи земеделските земи, животинския свят и реките.
Няколко граждански сдружения в Сърбия предупредиха, че ще има нови протестни демонстрации.
Сдруженията "Акция", "Заедно за Сърбия", "Екологично въстание" и "Не даваме Белград" обявиха, че протести ще има в Лозница и Шабац.
Активистът от "Екологично въстание" Александър Йованович Чута заяви на 28 ноември, че на 4 декември ще бъдат организирани блокади на мостове и пътни артерии в цяла Сърбия. Той каза, че жителите на няколко селища няма да гледат спокойно как "Вучич и компанията "Рио Тинто" потапят земята им в сярна киселина". /СМ/РА/ /МЛ/