Френските есенни литературни награди 2021

AV 11:56:31 27-11-2021
TS1153AV.006
БТА - литература - Франция

Френските
есенни литературни
награди 2021


София, 27 ноември /Христина Терзиева от БТА/
Много различни писатели спечелиха тазгодишните френски есенни литературни награди - от почти непознатия сенегалец Мохамед Мбугар Сар, който беше коронован с най-престижната - "Гонкур", до авторката на 30 бестселъра Амели Нотомб, която се задоволи с "Ренодо".
Голямата награда за роман на Френската академия спечели Франсоа-Анри Дезерабл, наградата "Фемина" - Клара Дюпон-Моно, "Медичи" ("Медисис") - Кристин Анго, а "Ентералие" - Матийо Пален.
Наградата на Френската академия е единствената със солидна парична премия - 10 000 евро. Франсоа-Анри Дезерабл я печели с четвъртия си роман "Моят господар и моят победител". Той е за забранената страст, вдъхновена от добре известната любов между Верлен и Рембо. Пробивът на Дезерабл, който е на 34 години, е с книгата "Някой си г-н Пиекелни" през 2017 г. "Той е от тези млади писатели, които оставят следа, като се вписват в уважавания класицизъм", пише за него сп. "Л'Обс".
Наградата "Медичи" се присъжда на автор, "чиято слава все още не съответства на таланта му". Кристин Анго я печели с "Пътуване на изток" - тежък разказ за кръвосмешение. Писателката, която е на 62 години, е известна отдавна. Някои от книгите й са успешни - "брилянтни", други - не. "Пътуване на изток" се определя от критиците като "връх в творчеството й" и една от най-забележителните книги на литературния сезон 2021.
Наградата "Медичи" за чуждестранен роман беше присъдена на шведа Йонас Хасен Кемири за "Клауза за бащинство".
Белгийската писателка Амели Нотомб спечели наградата "Ренодо", която се присъжда от журналисти, чакащи да чуят лауреата на "Гонкур". Донесе й я романът "Първа кръв", посветен на баща й, починал миналата година. Още преди наградата романът й се е продавал много добре. Журито явно залага на бестселър. Амели Нотомб издава книга всяка година, почти всички от тях са популярни, но наградите й във Франция са малко. Романът й "Изумление и трепет" обаче печели приза на Френската академия през 1999 г.
"Гонкур" - най-престижната френска литературна награда, беше присъдена на сенегалския писател Мохамед Мбугар Сар за "Най-тайният спомен на хората". Той беше номиниран също за наградата на Френската академия и за "Ренодо". Изборът му беше определен като изненадващ, защото зад него не стоеше голямо издателство. Още преди това обаче към романа е проявен интерес за превод от 23 държави.
Интересът към четвъртия роман на 31-годишния Мбугар Сар се определя от историята за низвергнатия писател, различните повествователни формати и исторически периоди и не на последно място - елегантния и леещ се език.
Наградата "Фемина" се присъжда само от жени. Тази година я спечели Клара Дюпон-Моно за романа "Да се адаптираш". Той е за дете с недъг. Наградата "Фемина" за чуждестранен роман беше отличен Ахмет Алтан за "Мадам Хаят" - роман, написан в затвора. В него младият разказвач се влюбва във възрастна жена, "която кипи от жизненост".
Матийо Пален спечели наградата "Ентералие" за романа "Не спирай да тичаш". Той е за спортист, влязъл в затвора за кражби. Романът разказва за Тумани Кулибали, шампион на Франция за 400 м в зала през 2015 г. Кулибали обаче извършва серийни кражби и е осъден.
Това са само някои от есенните френски литературни награди. Селекцията е много разнообразна. През този период във Франция медии и читатели обсъждат литературата повече, отколкото през останалите месеци. И някои не толкова известни автори през него разширяват публиката си./ТС/