В България има силно законодателство за борба с домашното насилие и насилието над жени, друг е въпросът как се прилага, каза евродепутатът Емил Радев

AV 19:11:31 25-11-2021
MH1909AV.009
Емил Радев - Европейски парламент - насилие срещу жени - коментар

В България има силно законодателство за борба с домашното насилие и насилието над жени, друг е въпросът как се прилага, каза евродепутатът Емил Радев


София, 25 ноември /Нелли Желева,БТА/
В България има силно законодателство за борба с домашното насилие и насилието над жени, друг е въпросът как се прилага. Това каза за БТА евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи/LIBE/ към Европейския парламент Емил Радев по случай Международния ден за борба с насилието срещу жени.
Според него може да се направи много и в областта на даване на убежище на жертвите, подкрепата за тях. Той отбеляза, че все още огромна роля в борбата с домашното насилие има неправителственият сектор. По думите му, трябва държавата да влезе в своята роля, да бъдат отделени финансови средства и да се засили ролята на професионалистите, които помагат на жертвите, а законодателните предложения могат да подобрят още повече рамката. Но не е въпрос на законодателна рамка в България, а как тя се прилага, подчерта Радев.
Той припомни, че Върховният представител по външните работи Жозе Борел е обяснил, че ЕК ще продължи да разширява списъка с престъпления, в който да обхване както речта на омразата,така и престъплението от омраза. Това ще позволи на ЕС да може да криминализира основаната на пол реч на омразата и престъпленията от омраза.Ще бъде предложено и ново законодателство за предотвратяване насилието над жените и домашното насилие, както и конкретни мерки за защита и подкрепа на жертвите, подобряване достъпа им до правосъдие. Според изявленията на еврокомисарите и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен очакваме в най-скоро време ново законодателно предложение, което ще бъде обсъдено в Съвета и в ЕП, каза Емил Радев.
В обръщението си за състоянието на Съюза на 15 септември т.г. председателят на ЕК потвърди, че до края на тази година ще има законодателно предложение за борба срещу насилието над жени - от превенция до защита и ефективно наказателно преследване онлайн и офлайн, добави българският евродепутат.
ЕК е провела консултации със страните-членки и в работната си програма за 2022г.предвижда инициатива за подобряване на превенцията и предприемане на мерки в борбата срещу насилието над жени, каза още Радев.
/МХ/