Никога няма да се откажем от Истанбулската конвенция, заяви пред БТА активистка на турската платформа "Ще спрем убийствата на жени"

AV 17:51:31 25-11-2021
SG1746AV.013
Турция - жени - насилие

Никога няма да се откажем от Истанбулската конвенция, заяви пред БТА активистка на турската платформа "Ще спрем убийствата на жени"


Истанбул/София, 25 ноември /Мина Иванова от БТА/
Оттеглянето от Истанбулската конвенция е сред причините за засилването на случаите на убийства на жени през последните години, заяви в интервю за БТА Дилбер Сюнетчиоглу, представителка на платформата "Ще спрем убийствата на жени", организация за защита на женските права, която наблюдава случаите на насилие срещу жени в Турция.
В интервюто, дадено по случай днешния Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, Сюнетчиоглу посочва, че оттеглянето на подписа от Истанбулската конвенция е насърчило мъжете насилници, създало е усещане за безнаказаност и е довело до дори по-голяма бруталност при убийствата на жени. По думите й е имало дори случаи, при които жестокостите се качват в социалните медии.
"Публичните изказвания за неравенство между половете, усилията това да бъде легитимирано, враждебните към жените политики са причини за нарастване на насилието и убийствата на жени", посочва Сюнетчиоглу в имейл в отговор на въпросите на БТА. Тя откроява и отговорността на институциите и хората, които не изпълняват задълженията си, произтичащи от турското законодателство за закрила на семейството и предотвратяване на насилието срещу жените /закон 6284/.
Според данни, качени на сайта на платформата, през 2021 г. досега убитите в Турция жени в резултат на насилие наброяват 353. Публикуваният от организацията "дигитален паметник" на жертвите показва увеличаване на броя на случаите на убийства на жени в последните години. През 2020 г. са убити 410 жени, а през 2019 г. 422. За сравнение, преди десет години, през 2011 г., те са 130, а през 2012 г. са 145, показва справката на платформата.
В отговор на въпрос какви спешни мерки трябва да вземе турското правителство, за да противодейства на негативната тенденция, представителката на платформата "Ще спрем убийствата на жени" отговаря, че на първо място "подписът, оттеглен за една нощ от Истанбулската конвенция," трябва да бъде отново възстановен.
От 1 юли Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция - важен инструмент в борбата с насилието над жени, след като решението за това бе обявено от президента Реджеп Тайип Ердоган през март.
Сюнетчиоглу подчертава, че както Истанбулската конвенция, така и закон 6284 трябва да бъдат прилагани ефективно, а във всяка област е необходимо да бъде осигурено полово равенство.
"Най-често жените са убивани от мъжете от най-близкото си обкръжение в домовете, за които казват, че са безопасни", казва още тя. По думите й извършителите са както мъже, за които жертвите са омъжени, живеят заедно или са разделени, така и мъже от собствените им семейства - бащи и братя.
"През месец октомври например 61 процента от убитите жени са жертва на мъжа, за когото са били омъжени, 17 процента на този, с когото са били заедно, шест процента - на роднина, шест процента - на син, шест процента - на бивш партньор. 72 процента от жените са били убити в собствения си дом", посочва тя.
Наред с това има и жени, убити от някого, когото изобщо не познават, добавя Сюнетчиоглу.
Такъв беше случаят с бруталното убийство по-рано този месец на Башак Дженгиз - едно от имената в "дигиталния паметник" на жертвите на сайта на платформата, която бе убита с дълъг 75 сантиметра самурайски меч от непознат за нея мъж. 28-годишната жена бе нападната в Истанбул на 9 ноември, а нападателят, 27-годишен студент, беше заловен на следващия ден от полицията. В показанията си на три страници той е обяснил на полицаите, че е напуснал дома си с намерение да убие жена, тъй като мъж би могъл да му окаже съпротива, съобщиха турски медии.
Запитана защо въпреки слабото си представяне по отношение на насилието над жените, Турция се е оттеглила от Истанбулската агенция, Сюнетчиоглу посочи, че "доминираната от мъже система не желае да загуби силата си".
"Ние смятаме, че за взимането на това решение са повлияли някои групи сред хората в една система, която се противопоставя на равенството между мъжа и жената, която не зачита жените", посочва тя. "Истанбулската конвенция има четири основни члена - превенция, защита, наказателно преследване, разработване на политики, нима има лош сред тях?", пита още Сюнетчиоглу.
"Ние в никакъв случай няма да се откажем от Истанбулската конвенция, искаме да живеем свободно и равноправно. Пътят за осигуряването на равноправие пък минава през борбата срещу всички неравенства", заяви тя и се закани, че за постигането на тази цел те ще бъдат "навън, на площадите".
"Както се казва в нашия лозунг: Ще бъдем равни, свободни. Ще изградим свят без насилие, без експлоатация", завършва интервюто Сюнетчиоглу.
/МИ/
/СГ/