Защо много германци не бързат да се ваксинират, разсъждават експерти и политици

Virus Outbreak Germany
Снимка: AP

AV 14:27:31 25-11-2021
LM1424AV.001
Германия - ваксинация

Защо много германци не бързат
да се ваксинират, разсъждават
експерти и политици


София, 25 ноември /Милена Милева от БТА/
И днес Германия влезе в новините с поредните черни рекорди - заболеваемост на седмична база от 419 на сто хиляди и близо 76 000 нови случаи на заразени. Болниците в някои райони са много натоварени и все по-често политици казват, че ще се наложи да се приемат непопулярни мерки като задължителната ваксинация. В Германия ваксинираните са 69 на сто, което на фона на България с нашите около 25 процента, звучи респектиращо, само че в сравнение с други западноевропейски страни като Франция (75 на сто) и Испания (79 на сто) - това е малко, повтарят специалистите. Защо обаче толкова много германци все още не бързат да се ваксинират? Сложно е да се даде еднозначен отговор.
Наблюдатели търсят отговора в липсата на доверие към съветите, които дава здравната система, и в дезинформацията, която се разпространява бързо, съвсем като коронавируса. Според Марко Вандервиц, държавния секретар за провинциите от бившата Източна Германия, ниското равнище на ваксинация там е свързано и със силата на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и нежеланието й да подкрепи имунизационната кампания на властите. Лидерът на партията в Тюрингия Бьорн Хеке, който е и член на парламента на провинцията, използва традиционния за крайната десница аргумент за свободолюбието и неотдавна заяви: "Да, тук живеят свободолюбиви хора, на които отдавна им е омръзнал патернализмът и които самостоятелно взимат решения за своя живот, както и за здравето си, и това е нещо много хубаво!".
Изследване на Дрезденския технически университет в Саксония, която сега е най-тежко засегната германска провинция и с най-малък процент ваксинирани - само 57,7, установи, че привържениците на дясната политика са по-малко склонни да се ваксинират. Достатъчно е да се направи съпоставка с изборните резултати: в тези райони на Саксония, където подкрепата за "Алтернатива за Германия" е по-висока, е по-разпространен и ваксинационният скептицизъм, казва авторът на изследването Ханс Форлендер. Други експерти обаче са по-предпазливи и не бързат да правят връзка с политическите пристрастия, напомняйки, че подобни изводи не са подкрепени с емпирични данни.
Но и в Бавария, още една от германските провинции с усложнена епидемична обстановка, се прави връзка между колебливото отношение към ваксинирането и маргиналните политически сили. Пред вестник "Билд" премиерът на Бавария Маркус Зьодер посочи като част от проблема протестните движения "Инакомислещите" и "Гражданите на райха".
И още един фактор за ваксинационния скептицизъм - конспиративните теории, които явно добре виреят и в Германия. Още през 2019 година изследване на фондацията "Фридрих Еберт" показа, че 46 процента от германците вярват, че има "тайни организации, които влияят на политическите решения".
Не бива обаче да смятаме, че нежеланието на някои германци да се ваксинират е свързано само с крайнодясното. Сред тези, които се против ваксините, 31 процента са от либералните и интелектуалните среди, казват експертите на консултантската фирма Komm.Passion. Според проучванията им антиваксърските нагласи са повлияни от информация, формирана "под руско влияние" , от идеите на "Алтернатива за Германия", но съществува и антиваксърска общност, обединена от социални, екологични и езотерични идеи. Подобни са и наблюденията на баварското здравно министерство - в лагера на скептиците има и материално осигурени, добре образовани хора, отворени към методите на алтернативната медицина. А в Германия тя е много популярна и хората често се обръщат към практикуващите я лечители.
Обобщавайки, няма просто обяснение на съпротивата или нежеланието за ваксиниране в Германия. Политически фактори, конспиративни идеи, вяра в алтернативната медицина - причините са различни, както са различни и антиваксърите.


/ЛМ/