Напрегнато очакване преди поредния епизод от съдебната сага с Осман Кавала

Напрегнато очакване преди поредния епизод от съдебната сага с Осман Кавала

AV 12:55:01 25-11-2021
NC1252AV.023
Турция - Осман Кавала - процес

Напрегнато очакване преди
поредния епизод от съдебната сага
с Осман Кавала


Анкара, 25 ноември /Милена Маркова от БТА/
Поредно съдебно заседание от процеса срещу турския бизнесмен, меценат и правозащитник Осман Кавала ще се състои на 26 ноември пред съд за тежки престъпления в Истанбул. 64-годишният Кавала се намира от четири години в затвор в Турция без присъда. Той бе обвинен първоначално за финансиране и участие в антиправителствените протести през 2013 г., започнали от парка Гези, а по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г.
През декември 2019 г. Европейският съд за правата на човека настоя на незабавното освобождаване на Кавала, като постанови, че арестуването му е политически мотивирано и е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Турция игнорира решението на ЕСПЧ, въпреки че Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който следи за прилагането на решенията на съда в Страсбург, многократно я призовава да го изпълни. Съгласно член 46 от Европейската конвенция за правата на човека, страните, ратифицирали конвенцията, сред които е Турция, имат задължението да прилагат решенията на ЕСПЧ. През септември Съветът на Европа, на който Турция е член, предупреди, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа, започваща на 30 ноември. Процедурата може да доведе до наказателни мерки срещу Турция, включително възможното й изключване от Съвета на Европа или лишаването й от право на глас в организацията.
На този фон утрешното съдебно заседание се очаква с голямо внимание.
Ясно е, че ако съдът отново постанови продължаване на ареста на Кавала, това ще доведе до последици за отношенията на Турция с най-голямата и най-стара европейска организация, която подкрепя демокрацията и човешките права.
Освен това подобно решение неминуемо ще предизвика ново напрежение в отношенията между Турция и ЕС и Турция и Запада. Сигнал за това бе дипломатическата криза през октомври, до която се стигна, след като посланиците на 10 западни страни, включително САЩ, Франция и Германия, призоваха в декларация в социалните мрежи за освобождаването на Кавала и посочиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дал нареждане на външното министерство десетте посланици да бъдат обявени за персона нон грата. Ердоган определи посланиците като "нагли" и заяви, че те нямат право да се бъркат вътрешните работи на страната, като подчерта, че турското правосъдието е независимо. Напрежението бе преодоляно, след като десетте посолства публикуваха изявление, в което посочиха, че се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин, а в същото време Ердоган заяви, че посланиците са направили крачка назад и ще бъдат по-внимателни в своите изявления.
След предишното съдебно заседание по делото на 8 октомври Европейската комисия също призова турското правосъдие да се съобрази с препоръките на Съвета на Европа за укрепване на правовата държава и да приложи решението на ЕСПЧ в спешен порядък и преди следващата среща на комитета на министрите на Съвета на Европа.
Самият Кавала, който отхвърля повдигнатите срещу него обвинения като абсурдни, заяви в края на октомври, че отказва да присъства на следващи съдебни заседания, като изтъкна, че вече не може да очаква справедлив съдебен процес, след като президентът Ердоган е пренебрегнал международните призиви за освобождаването му.
Ще бъде безсмислено да присъствам на бъдещи съдебни заседания, тъй като вече няма възможност за честен процес при тези обстоятелства, каза той от затворническата килия.
Кавала, който многократно е обвиняван от Ердоган, че е агент на американския милиардер Джордж Сорос, е видна фигура на гражданското общество в Турция. Той е основател на неправителствената организация "Анадолу Кюлтюр", подкрепяща културни и социални проекти, член-основател на фондация "Отворено общество" на филантропа Джордж Сорос в Турция. Кавала се е занимавал с популяризиране в чужбина на турското изкуство и културно наследство и е известен с подкрепата си за културни проекти, отнасящи се до теми като правата на малцинствата и кюрдския въпрос.
В интервю за АФП след съдебното заседание през октомври Осман Кавала заяви, че задържането му в затвора позволява на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да обосновава "тезите си за заговор". "Тъй като съм обвинен, че съм взел учасие в заговор, организиран от чуждестранни сили, освобождаването ми би отслабило тази фикция и това със сигурност не е нещо, което правителството желае", изтъкна Кавала, коментирайки шансовете за решение за освобождаването му. "Ако бъде задействана процедура за нарушение и ако щетите, които тя рискува да причини, бъдат преценени като по-големи от политическите ползи от моето задържане в затвора, тогава може би имам шанс да бъда освободен", посочи Кавала.
Същевременно икономистът и анализатор от в. "Йеничаг" Еврен Деврим Зелюрт прогнозира наскоро, че Осман Кавала ще бъде освободен до края на месеца, излагайки хипотеза, че управляващата Партия на справедливостта и развитието ще използва картата с Кавала като спасително средство за постигане на повишаване на курса на турската лира, която бележи непрекъснат спад спрямо долара, а също и за да привлече инвестиции от САЩ и Европа. Анализаторът припомни в тази връзка стабилизирането на лирата след решението през 2018 г. за освобождаване на американския пастор Андрю Брънсън, който бе съден в Турция по обвинения в тероризъм и шпионаж, като случаят предизвика дипломатическа криза между Анкара и Вашингтон.
Ще изпълни ли турското правосъдие решението на ЕСПЧ за освобождаване на Осман Кавала преди началото на срещата на Комитета на министрите на Съвета на Европа ще стане ясно от утрешното съдебно заседание.
/НЧ/