Каква е тайната на успеха на управляващата в Полша партия "Право и справедливост"?

Варшава, 7 октомври /ДПА/
    Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) запазва стабилна преднина в социологическите проучвания преди предстоящите този уикенд парламентарни избори. Подкрепата за нея не беше засегната от неотдавнашните скандали с нейни политици и отдавна отправяните обвинения, че нарушава принципа за разделение на властите.
    Седмица преди изборите ПиС има подкрепата на около 40-48 на сто от гласоподавателите и изглежда има всички шансове да запази за още четири години хватката си върху властта.
    Стабилната й подкрепа може би се обяснява с факта, че мнозина смятат ПиС за партията, която е подобрила качеството на живота на гласоподавателите в селските райони и на не толкова заможните избиратели, казва експертът по политически науки Рафал Матия пред ДПА.
    "След новите социални придобивки, въведени преди изборите за европарламент, ПиС спечели подкрепа в селските райони в Западна Полша, т.е. извън югоизточния си католически бастион", заяви Матия.
    Въведените от ПиС значителни социални придобивки - включително парични суми, превеждани по банков път, я "имунизираха" срещу неотдавнашните кризи и скандали, заяви той.
    Неотдавна Мариан Банаш, новоизбраният ръководител на Сметната палата, излезе в неплатен отпуск, след като се разкри, че е дал под наем свой имот в Краков на бизнесмен със съмнителна репутация, направил там хотел с почасово наемане на стаи.
    Преди това председателят на полския парламент Марек Кухчински подаде оставка, след като използва правителствен самолет за лични цели, а заместник-министър на правосъдието подаде оставка, след като се разкри, че е организирал кампания за очерняне на съдии, критикуващи съдебните реформи на правителството.
    Изглежда партията знае как какво прави. В излъчените неотдавна предизборни клипове тя предупреди, че ако не получи подкрепа, може да бъдат поставени под въпрос плащанията по ключовата й програма за детски надбавки, бонус към пенсиите и по-ниската пенсионна възраст.
    Цели 57 на сто от поляците смятат, че предизборната кампания на ПиС е най-добрата. Главният й съперник, центристката "Гражданска коалиция" (ГК),  остава много назад, на второ място с 5 на сто от гласовете, според проучване на IBRiS.
    Посланието на партията е професионално, логично, просто и се фокусира върху конкретни постижения и цели, коментира креативният директор на маркетинговата агенция "Ескадра" Матеуш Змислони пред новинарския уебсайт "ВиртуалнеМедиа".
    От друга страна ценностите, представяни от ГК като развитие на гражданското общество и проевропейски нагласи, са "прекалени меки в сравнение с твърдия популизъм", представян от ПиС, каза Змислони.
    Освен това идеята на ГК да избере за свой кандидат за премиер отстъпчивата заместник-председателка на Сейма Малгожата Кидава-Блонска вместо лидера на ГК Гжегож Схетина, не е донесла никаква полза на опозиционния блок, каза пред ДПА експертът по политическия науки Ярослав Флис.
    На Пис й помага и контролът върху държавните: В доклад от пролетта на 2019 г. академичната институция Съвет по въпросите на полския език  заяви, че 75 на сто от анализираните през 2016-2017 г. текстове в кадър в главната новинарска емисия на обществената телевизия са имали за цел да убеждават, а не да информират. 
    Председател на Управителния съвет на обществената Полска телевизия е Яцек Курски, член на "Солидарна Полша", сателитна партия на ПиС.
    ПиС спечели и от отказа от традиционното деление на левица и десница, заяви пред ДПА експертът по политически науки Флис.
    Партията издига лозунги за социална солидарност, типичен ляв възглед, но освен това вярва, че общността е по-важна от индивидуализма, когато става дума за морал и избор на начин на живот, заяви експертът.
    Тъй като този възглед по-често се споделя от по-малко заможните, които са видимо мнозинство във всяко общество, ПиС има далеч по-широка база от избиратели в сравнение с конкурентите си, заяви Флис пред ДПА.
    По въпросите за избор на начина на живот партията се представя като защитничка на католицизма, традиционните ценности и против това, което нарича "ЛГБТ идеология".
    Така че, въпреки че ПиС е в конфликт с ЕС заради съдебните си реформи и върховенството на закона, широката и популярност в полското общество изглежда е напът отново да й спечели властта, което може още повече да подразни Брюксел.

 

БТА