Военният парад в Пекин - последният пирон в ковчега на СТАРТ-3

   Особен интерес съвсем разбираемо предизвика нивото на китайските ракетни технологии. На парада бе показана за пръв път най-новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41 ("Дунфън-41"). В превод "Дунфън" значи "Източен вятър".
    DF-41 е тристепенна ракета с твърдо гориво и обсег 12 000 - 14 000 километра. По данни от открити източници бойната й част включва 6 до 10 отделни ядрени бойни блока, които могат да маневрират по време на полет. Ракетата е дълга 21 метра и широка от 2,2 до 2,5 метра.
    За изстрелване на тази МБР може да се използва мобилна пускова установка с колесно шаси, силоз или подвижна жп платформа. Според американски медии DF-41 е способна да преодолява ПРО, с която разполагат днес САЩ и съюзниците им.
    Зрителите на парада в Пекин видяха и "убиеца на самолетоносачите" - балистичната ракета със среден обсег DF-21D ("Дунфън-21Д"). Тя бе демонстрирана за първи път на парада по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война, на 3 септември 2015 г.
    Ракетата е предназначена за атаки срещу подвижни надводни цели като самолетоносачи и други големи бойни кораби. Това е първият случай в историята на въоръженията, когато за борба с кораби се използва балистична, а не крилата ракета. По принцип има такава възможност, ако става дума за прецизно балистично оръжие. 
    DF-21D е ракета с твърдо гориво, има две степени. Основен елемент от ракетния комплекс е специалното петосно шаси за превоз на транспортно-пусковия контейнер. В бойната част на ракетата може да има обикновен или термоядрен заряд.
    По данни от чуждестранни източници нейната далекобойност при стрелба по надводни цели е 100 до 1450 километра, по други данни - 1800 до 2000 км. Експерти предполагат, че по-малкият радиус на поражение в сравнение с други китайски ракети със среден обсег издава наличието на по-сложна и по-тежка предна част, съдържаща системи за насочване.
    Ако разгледаме хипотетичен конфликт между Китай и САЩ, американските ударни групи, водени от самолетоносачи, не биха могли без риск да доближат китайския бряг на по-малко от 1400 километра. Тук ще посочим, че бойният обсег на американската палубна авиация възлиза на 800 км. Съответно - с оглед радиуса на поражение на ракетите DF-21, Китай не би позволил на самолетоносачите от ВМС на САЩ да се приближат толкова, че да използват своята авиация.
    В началото на 2018 г. изданието "Ейша таймс" съобщи, че се тества модернизирана ракета DF-21D, станала с 30 на сто по-мощна от прототипа. Тя получи кодовото име DF-21G.
    Елемент на внезапност бе за военните експерти, присъствали на октомврийския парад, появата на китайската свръхзвукова крилата ракета DF-100. Данните за нея в открит достъп са твърде малко засега. Китайски медии писаха преди време, че е предназначена за унищожаване на добре укрепени цели и подземни бункери. Други източници твърдят, че крилатата ракета DF-100 е създадена, за да унищожава големи морски цели. Нейният обсег е близо 2000 до 3000 км.
    Китай е постигнал успехи и в разработването на хиперзвукови оръжия. По площад "Тянанмън" мина пускова установка за балистична ракета DF-17. Тя изстрелва на програмираната височина и засилва до необходимата скорост хиперзвуковия глайдер DF-ZF, носещ ядрен заряд. Предполагаемата далечина на полета на DF-ZF е 10 000 - 12 000 км. Той може да маневрира на скорост от 5 до 10 маха. Днешните системи за ПВО/ПРО не защитават от такива оръжия.
    Китайските организатори на военния парад от 1 октомври искаха да внушат усещане за колосална мощ. И успешно решиха тази задача, използвайки по-специално размерите на площад "Тянанмън", способен да побере голямо количество бойна техника. Ще отбележим също, че китайците грижливо бяха означили най-интересните модели с едри надписи на английски, знаейки кой ще проучи доста внимателно снимковите данни.
    Видеото от китайския военен парад ще бъде изследвано най-старателно във Вашингтон. Военнополитическият елит на Съединените щати ще се убеди за пореден път, че с право е решил страната да напусне Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), невалиден от 2 август 2019 г.
    На 28 януари комисията в американския Конгрес, преглеждаща отношенията на САЩ с Китай в икономиката и сигурността, публикува доклад, наречен "Ракетната програма на Китай и потенциалното оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег".
    В документа се казва направо: "От средата на 90-те Пекин е създал най-големия и най-разнообразния в цял свят арсенал от ракети с наземно базиране. Китай е натрупал над 2000 балистични и крилати ракети, близо 95 на сто от които според американските служители биха нарушили ДРСМО, ако Китай го беше подписал". Изтъква се и голямото значение на ракетите с наземно базиране за общата военна стратегия на КНР.
    Напълно ясно е, че като следваща стъпка Вашингтон ще се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), изтичащ в началото на февруари 2021 г. Участници в този договор са Русия и САЩ. 
    Военният парад в Пекин на 1 октомври 2018 г. изпрати доста ясен сигнал до военнополитическия елит на Щатите. Образно казано, той "погреба" Договора за стратегическите нападателни оръжия. При това положение Вашингтон няма да поеме по-нататъшни ангажименти - няма да продължи този договор, нито да сключи нов, който би ограничил възможностите на САЩ и на Русия да увеличават стратегическите си нападателни оръжия, докато ядреният потенциал на Китай безконтролно расте.
    Прочее, военният парад в Пекин е последният пирон в ковчега на СТАРТ-3.  

 

БТА