Инвест Банк

НАТО търси начин да заобиколи конвенцията от Монтрьо

/Владимир Мухин, в. "Независимая газета", 20 март 2017 г./


    Режимът на Черноморските проливи (Босфора и Дарданелите) се регулира от конвенцията, приета на конференция през 1936 г. в швейцарския град Монтрьо (Швейцария). Тя  запазва правото на търговски кораби от всички страни свободно да преминават през проливите. Обаче режимът за преминаване на военни кораби е различен по отношение на черноморските и нечерноморските държави.
    За военни кораби на нечерноморски държави са въведени съществени ограничения по клас (могат да преминават малки надводни съдове) и по тонаж.  Общият тонаж на военни кораби на нечерноморски държави в Черно море не трябва да надвишава 30 000 тона (с възможност за повишаване на този максимум до 45 000 т в случай на увеличаване на военно-морските сили на черноморските страни) със срок на пребиваване не повече от 3 седмици (21 денонощия).
    НАТО, с подкрепата на Украйна, засилва военното си присъствие в Черноморския регион. В пристанището на Одеса влязоха четири кораба от съединението на постоянната военноморска противоминна група номер 2 на НАТО (SNMCMG2), които ще проведат съвместни учения с военноморските сили на Украйна. Групировката SNMCMG2 се състои от четири кораба на алианса и се ръководи от пристигналия от Балтийско море командир на щабния кораб ORP K.X.Czernicki - Александър Урбанович. В групата влизат още три морски миночистача - ESPS Duero (Испания), FGS Rottweil (Германия) и TCG Alanya (Турция). Всички кораби освен турския, според конвенцията от Монтрьо, могат да се намират в Черно море не повече от три седмици.
    Този ред на пребиваване на чуждестранни кораби в Черноморския регион може скоро, по същество, да бъде нарушен.
    В украинските медии активно се обсъжда темата, свързана с предаване на кораби на САЩ и НАТО на военноморските сили на Украйна (ВМСУ), за да се повиши тяхната боеспособност и чрез тях да се решат военно-политическите цели на алианса в региона. Тоест още в близко бъдеще в Черно море могат да се появят съвременни кораби от САЩ, Франция, Испания, Великобритания, Норвегия, които ще плават там под украински знамена и ще се намират тук повече от повече от три седмици.
    Има значителни основания да се смята, че в НАТО и Киев по този въпрос сега се осъществяват многобройни контакти между военно-политическото ръководство и представители на страните от алианса. Както следва от съобщения в украински медии, началото на визитата на натовските кораби в Одеса съвпадна с работно пътуване в този район на министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак, който инспектира обекти на ВМСУ. В същото време там, по инициатива на Полторак, се е състояла среща на командващия ВМСУ Игор Воронченко с делегация на киевската асоциация на военните аташета, пристигнали заедно с Полторак в Одеса. Воронченко съобщил на представителите на военно-дипломатическите ведомства (главно от НАТО и скандинавските страни) "за работата по възстановяването на украинския флот след неговата предислокация от територията на Крим и град Севастопол, а също и за хода на реформирането и алгоритъма на развитието на ВМСУ". Не е изключено, че наред с това с военноморските аташета в този "алгоритъм" се е обсъждал и въпросът за военно-техническа помощ за ВМСУ.
    Вицеадмирал Игор Воронченко преди няколко дни заяви, че Украйна разглежда възможността да придобие военни кораби, които се изваждат от бойния състав на флотите на някои западни страни. "Група офицери от ВМСУ се върна от чужбина, където положително е разгледано още едно решение. През септември готвим втора група", каза Воронченко. От думите му става ясно, че на първо място Киев иска да получи противоминни кораби, подобни на тези, който пристигнаха сега в Одеса. "Бяха обсъдени няколко варианта, ние приехме решение, че за ресурса, с който разполагаме сега, можем да си купим минно-трален комплекс. Същото се подготвя и за получаването на кораби за крайбрежната зона", съобщи командващият.
     При това във ВМСУ подчертаха, че става дума не за някакъв "секънд-хенд" (втора употреба), а за напълно боеспособни кораби. Количеството им засега не се оповестява. Ако се съди по потребностите на ВМСУ обаче, става дума за 20-30 единици, т.е. с мащабите на морска дивизия или даже ескадра от малки кораби и катери, способни да действат в крайбрежната зона.
    За да се експлоатират военните кораби са нужни и специалисти. И очевидно не е изключено във военноморските сили на страната скоро да се появят съвместни украинско-натовски корабни групи и екипажи. Под маската на обучение за тях няма да бъде трудно да решават задачи в интерес не само на Киев, но и на алианса като цяло. Както съобщи преди няколко дни заместник-началникът на щаба на ВМСУ капитан първи ранг Андрей Риженко, преговорите за предаване на Украйна на два американски кораба (всъщност става дума за военни катери тип Island) се намират "във финален етап". Според западни публикации патрулните катери от клас Island са строени за Бреговата охрана на САЩ и ще бъдат предадени на Украйна през 2017 г. Те имат водоизместимост 168 т, въоръжени са с 25-милиметрово оръдие и две картечници. През 2016 г. два такива катера получи Грузия.
    Освен това благодарение на спонсорската помощ на НАТО се предполага и изграждане и модернизация на военни кораби и катери във военно-промишлената база на Украйна. Преди време вицеадмирал Игор Воронченко разказа пред Ройтерс, че САЩ заделят за модернизация на ВМСУ няколко десетки милиона долара. Тези пари вече са получени и отиват, например, за ремонт на флагмана на военноморските сили на страната - фрегатата "Гетман Сагайдачний".
    Укрепването на военноморската мощ на Украйна е само една от темите, обсъждани в диалога между НАТО и Киев. Украинското представителство към НАТО миналата седмица съобщи, че на 17 март Украйна и представители на алианса са обсъдили в щаб-квартирата в Брюксел положението със сигурността в региона на Черно море, т.е. обсъждали са въпроси за взаимодействие и съвместни действия. Отбелязва се, че при това са били засегнати и аспекти на приетото през февруари 2017 г. решение от министрите на отбраната на страните членки на НАТО за засилване на военно-морското присъствие в Черноморския регион. "Постоянни военноморски групи на алианса все по-често ще влизат в Черно море, ще интензифицират провеждането на учения в региона, ще се занимават със събиране на информация за положението, а също така се наемат и с функции на координатор при взаимодействието с ВМС на съюзниците в региона", се казва в съобщението. 
    Почти едновременно с влизането в Одеса на корабите от натовската група 2, в акваторията на Румъния започнаха едромащабните маневри на на алианса "Спринг сторм-2017", в които участва влезлият в Черно море американски десантен кораб Carter Hall, на борда на който се намира експедиционен батальон от морската пехота на САЩ. Активни военни маневри на силите на НАТО в различни райони на Черно море сега води и френската ракетна фрегата La Fayette, която, както и американският кораб, премина на север през Босфора и сега се намира в българското пристанище Варна. Бе съобщено, че разузнавателни самолети на САЩ и други страни от НАТО през последните дни са изпълнявали задачи близо до руските граници. /БТА/