Румяна Бъчварова: Държавите, бизнесите и хората, които останат в аналоговата сфера, ще са големите губещи

Румяна Бъчварова: Държавите, бизнесите и хората, които останат в аналоговата сфера, ще са големите губещи

AC 12:51:31 22-05-2020
DI1250AC.002
Румяна Бъчварова - интервю

Румяна Бъчварова: Държавите, бизнесите и хората, които останат в аналоговата сфера, ще са големите губещи


Румяна Бъчварова, социолог, дипломат, вицепремиер (2014-2017)


Ще бъде ли друг светът след Ковид-19 или постепенно ще възстанови предишния си облик?

Светът е различен всеки ден, но ние не усещаме промяната и се плашим от нея, защото досега тя се случваше бавно. Ковид-19 ускори процесите в обществото като ги спря за секунда от всемирното време. По-важното е, че всеки един от нас, групите към които принадлежим, нациите, човечеството ще бъдат различни след паузата, наложена от Ковид-19 в живота ни. Ограниченията на карантината ни заставиха да спрем два месеца, да се погледнем, да се огледаме, да преосмислим живота си и да осъзнаем, че можем да живеем живота си и по различен начин. Днешните деца получиха шанса да бъдат с родителите си толкова дълго, колкото никое друго от съвременните поколения не е имало. Дано това да ги направи по-добри хора.
Не се сещам за друг аналог на социалното време, когато всички сме били изолирани един от друг и независимо от статуса и парите ни сме били равни пред една и съща заплаха за живота. Това ще промени хората, а те ще променят и света. И независимо от това дали го искаме, вече сме част от тази трансформация. Всъщност, излизането от сегашната ситуация няма да е връщане към предишното ни състояние, а ще е продължаване напред към новото. В карантината, която преживяхме се случи своеобразното ни сбогуване с това, което бяхме досега, с това, което беше нашият забързан и глобализиран до безграничност свят.

Можете ли да предвидите конкретни (политически, социални, икономически, културни, комуникационни...) промени в глобален и национален план? Пък и личен.

Динамиката на промените, които ще последват, прави прогнозите несигурни. Сигурно е обаче, че разделенията в обществото ще се увеличат и задълбочат по една нова линия, която ще издълбае дълбоки пропасти в обществата ни. Те ще разделят тези, които ползват новите технологии и ги правят част от своите ресурси, от другите, които не искат, не могат или нямат перспектива да влязат в новото измерение на света - дигиталното. Тази разделителна линия не е илюзорна, не е пожелателна, не е въпрос на ексцентричен избор. Тя е неумолима и ще наложи новия ред на живота ни оттук нататък. Защото ще определя начина, по който общуваме помежду си, по който работим, правим бизнес, успяваме, и гледаме на света. Който и след карантината ще може да постави работата, бизнеса и живота си в дигитална среда, той ще бъде по-успешен, ще печели повече, ще има повече шансове за развитие и перспективи. Държавите, бизнесите и хората, които останат в аналоговата сфера по дълго, ще са губещи, догонващи и по-бедни. И тук не става въпрос за технологии, а за начин на мислене и планиране на социалното развитие и дори на личния живот. Тази тенденция беше ясна и преди Ковид-19, но след нея тя ще се ускорява и много бързо ще се наложи. Неизбежно ще се промени публичното здравеопазване и новите медицински терапии. Кризата ще застави държавите да реформират националните си здравни системи. И защото ще е неизбежно за всички държави, такова модернизиране има шансове да случи. Търсенето на ваксина срещу Ковид-19 от безброй научни екипи дава невероятен тласък за медицината. То не само ще има скорошен резултат, но ще доведе и до нови медицински открития. Ще се променят стратегиите за профилактика и лечение на традиционните заболявания, които са рискови в съчетание с новия вирус. И с това ще се помогне на човечеството в дългосрочен план.
Ще имат нов образ както глобализираният, така и националният бизнес. Веригите на доставки по досегашния модел ще се трансформират, ще съсредоточат ресурси в големите национални икономики и ще ги направят по-силни. По-малките и бедни държави вероятно ще пострадат. Светът ще се поляризира още повече и в разделението между богати и бедни държави ще се преместят геополитическите линии.
Но най-съществената промяна ще бъде в моделите на общуване. Най-малката би била ако спрем да се ръкуваме или целуваме при среща с приятели и познати. Вероятно ще се окаже по-лесно да организираме големи видеосъбирания. Това е шанс за съвременната култура. Ако нейните форми намерят своите "дигитални сцени", всеки уникален културен факт ще стигна до повече и много по-големи публики.

Каква е метафората на болестта Ковид-19 и трябва ли да се търсят в нея морални поуки за човечеството?

Болестта вероятно е знак свише, че сме се самозабравили в самочувствието си, че не можем да бъдем над природата. Но карантината, в която човечеството живя два месеца до сега е най-голямото изпитание за съвременната ни цивилизация - такава каквато беше до сега. В нея се наложи да останем без всичко, с което мислехме, че сме надскочили миналото - динамиката, пътуванията, животът ни извън семейството, чувството, че владеем вселената. Но се наложи да се обърнем и да върнем към себе си, към това, което сме искали, но пропускали, към това, което сме извън деловия ни живот. Дали това е сбогуване с предишната нормалност и среща с нова ще осъзнаваме тепърва.


/ДИ/